optimista

Slováci sú väčší optimisti ako Česi. Pozitívne zmýšľajúcich je 65 % z nás

Vtipne sa zvykne hovoriť, že človek – optimista je vlastne iba pesimista trpiaci nedostatkom informácií. Z tohto uhľa pohľadu by bolo najmenej informovanou krajinou v EÚ Dánsko, keďže práve tam žije najviac optimistov. „Optimizmus a prežívanie pozitívnych emócií môže ovplyvňovať nielen človeka samotného, ale aj celú spoločnosť a ekonomiku. Veď pozitívni ľudia premietajú svoje postoje napríklad aj do práce a bývajú výkonnejší ako veční hundroši,“ uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky.

optimisti v krajinách EÚ

Americký inštitút Gallup vo svojom prieskume kládol ľuďom otázky, či sa smejú, zabávajú, či sa venujú nejakým zaujímavým aktivitám a či sa cítia oddýchnutí a rešpektovaní svojím okolím. Tí, ktorí odpovedali kladne, sú považovaní za pozitívne naladených a optimistických ľudí.

Najpozitívnejšie zmýšľajúcim národom únie je Dánsko, kde je až 8 z 10 obyvateľov „nakazených“ optimizmom. Podobne sú na tom aj Švédi a Holanďania. Dáni sú zároveň jedinou krajinou únie, ktorá sa umiestnila v prvej desiatke najpozitívnejších národov sveta [prieskum sa uskutočnil v 138 krajinách].

Približne tri štvrtiny pozitívne naladených ľudí ale nájdeme až v desiatich krajinách únie vrátane susedného Rakúska, Francúzska, Talianska či Nemecka. V hornej polovici európskeho rebríčka, teda medzi najväčšími optimistami, sa nenachádza žiadna z nových členských krajín únie. Spomedzi „nováčikov“ únie je na tom najlepšie Poľsko, kde je pozitívne zmýšľajúcich 70 % obyvateľov.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Na Slovensku je optimisticky a pozitívne naladených 65 % obyvateľov. Nie je to síce málo, v rámci Európskej únie sme sa však umiestnili až na delenom 20. mieste spolu s Lotyšskom. Okrem Poľska nás spomedzi krajín V4 predbehlo aj Maďarsko, kde žije 67 % optimistov. Slováci sú však väčší optimisti ako Česi. U našich západných susedov je totiž pozitívne naladených len 63 % občanov.

Pozitívne zmýšľanie chýba predovšetkým obyvateľom Litvy. Nielen že sa umiestnili na poslednej priečke európskeho rebríčka, ale aj z celosvetového hľadiska sú tretím najnegatívnejšie naladeným národom. Za nimi nasledovali už len obyvatelia Čadu a Sýrie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices