V Donecku sa opäť strieľa, armáda likviduje radikálov

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ukrajinská armáda v stredu v Donecku obnovila protiteroristickú operáciu, ktorá si v minulých dňoch vyžiadala zhruba päťdesiat obetí. Nad mestom údajne lietajú ukrajinské bombardéry, ozývajú sa explózie a streľba zo samopalov.

Akcia pokračuje

Armáda údajne zlikvidovala niekoľko palebných postov proruských radikálov. V blízkosti letiska vojaci zneškodnili mínometnú batériu, ktorú mali obsluhovať čečenskí ozbrojenci. Na príjazdovej ceste k letisku vojaci zabavili mikrobus s desiatkami mobilných granátometov.

Boj o letisko

Ešte ráno bol v Donecku  po krvavej bitke o miestne letisko, ktorá si vyžiadala z radov separatistov až päťdesiat mŕtvych, relatívny pokoj. Vzbúrenci ovládajúci mesto v obavách z ďalších útokov armády, vyhlásili zákaz nočného vychádzania. Miliónové mesto ovládol strach. Ulice smerujúce k letisku blokujú vojaci.

Obeťami bojov o letisko sú len príslušníci proruskej doneckej domobrany, vládne jednotky obete nehlásia. Ukrajinská armáda zahájila protiofenzívu v reakcii na pondelňajší útok povstalcov na donecké letisko.

Tvrdý zásah vojakov nasledoval krátko po výzve Moskvy, aby nové ukrajinské vedenie ukončilo vojnu proti vlastnému obyvateľstvu. Novozvolený prezident Petro Porošenko ale dal najavo, že bude v protiteroristickej operácii pokračovať.

V dramatickej bitke o letisko armáda nasadila bojové vrtuľníky aj bombardovacie letectvo. Domy v blízkosti letiska sú prázdne. Ich obyvateľov pred streľbou evakuovali.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Proruskí povstalci, ktorí mesto z veľkej časti kontrolujú, reagovali na vyostrenie situácie vyhlásením zákazu nočného vychádzania. Toto opatrenie bude odvolané až keď sa situácia znormalizuje.

Celú situáciu na Ukrajine v utorok skomplikoval ďalší únos pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Podľa Kyjeva za zadržaním štyroch inšpektorov z Dánska, Estónska, Turecka a Švajčiarska stoja proruskí radikáli. Separatisti už koncom apríla uniesli pri meste Slavjansk sedem členov vojenskej komisie OBSE. Na začiatku mája ich prepustili.

Medzitým ukrajinská volebná komisia potvrdila víťazstvo Porošenka v prvom kole prezidentských volieb. Novému prezidentovi zaprial aj Barack Obama. Ten Porošenka uistil, že môže počítať s podporou USA pri ochrane územnej celistvosti krajiny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices