Zahraničné médiá: Slovensko prepísalo knihu rekordov eurovolieb

eurovolby
PHOTO: Flickr.

Kým najväčším prekvapením sa v Eurovoľbách 2014 stali krajiny ako Francúzsko či Veľká Británia, kde vyhrali euroskeptické strany, my sme ničím neprekvapili a opäť sme sa vyskytli na konci rebríčka volebnej účasti, a to už po tretíkrát. Napriek rozsiahlym predvolebným kampaniam bola účasť ešte nižšia ako v roku 2009. Dokonca bola najnižšia v celej histórii volieb v EÚ. V zahraničných médiách sme si tým vyslúžili svojich 5 minút slávy.

Euroskeptici ani extrémisti u nás nebodovali.  Ako však píše britský The Guardian , trendu v eurovoľbách sme sa vzopreli tým, že sme sa priklonili k ľavicovým kandidátom namiesto pravicových. Spolu s nami tak urobili aj Španieli, Portugalci, Gréci, Taliani a Rumuni. Denník ironicky dodáva, že namiesto euroskepticizmu na Slovensku vládne „euro-zdržiavanie-sa-hlasovania“ (originál Euroabstention).

The Guardian sa venuje tejto téme a len  na porovnanie uvádza – v roku 2009 sa v Luxembursku eurovolieb zúčastnilo 90% obyvateľov, u nás to v niektorých regiónoch bolo sotva 10%. Čiastočne to môže byť vysvetlené tým, že v Luxembursku je hlasovanie technicky povinné. Zákon, ktorý to ustanovuje, však od roku 1964 nie je presadzovaný.

Grigorij Mesežnikov, prezident Slovenského Inštitútu pre verejné záležitosti hovorí, že je to paradox: „Slováci stále dôverujú inštitúciám EÚ, ale nedostavia sa na voľby, aby pre ne hlasovali. Dôvodom je, že európske záležitosti jednoducho nie sú na Slovensku hlavnou témou verejnej diskusie.“

Problém je ďalej v tom, že v západnej Európe je demokracia zakorenená oveľa viac ako u nás, pretože z komunistického bloku sme s ďalšími krajinami strednej a východnej Európy vyšli pomerne nedávno. Časom by ale voliči mali tento nedostatok dohnať “, povedal Jerzy Buzek, poľský expremiér a bývalý predseda EP. Otázkou zostáva, koľko času na to budeme potrebovať.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Podobný názor vyjadril aj britský Financial Times : „Českí a slovenskí voliči sa zvyčajne nezaujímajú o európske voľby. Verejnosť vidí kandidátov tak, že sú motivovaní iba vysokými platmi v Bruseli, a nie, že sa snažia pracovať a tvoriť politiku na úrovni európskej politiky.“

Ako uvádza portál euobserver.com, 13% účasť predstavuje vôbec najnižšie skóre v histórii Európskej únie. Slovensko tak prepísalo knihu rekordov volieb v EÚ. 

O tib

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices