Alajos Mészáros
Alajos Mészáros. PHOTO© European Union 2014 - Souce : EP.

Alajos Mészáros: Prispel som k zviditeľneniu Slovenska v EÚ

Alajos Mészáros
Alajos Mészáros. PHOTO© European Union 2014 – Souce : EP.

Prof. Alajos Mészáros PhD.

Narodený: 18. júna 1952 v Bratislave.

Vzdelanie: 1975 – Chemickotechnologická fakulta SVŠT, Bratislava.

2009: poslanec Európskeho parlamentu (EP), pôsobí vo Výbore pre právne veci (JURI )  a v Delegácii pre vzťahy s Austráliou a Novým Zélandom ( DANZ).

Člen strany v EP: Európska ľudová strana (Kresťanských demokratov), na Slovensku: Strana maďarskej koalície.

Blížia sa voľby, čo je aj obdobím prehodnocovania. Čo sa Vám v predchádzajúcom období v EP podarilo? Čím sa chcete pochváliť?
– Prispel som k zviditeľneniu Slovenska v EÚ. Veľmi vydarená bola výstava zameraná na diela Sándora Máraia v EP. Uskutočnila sa v rámci podujatí na podporu prestížneho ocenenia Košíc:„ Košice – európske hlavné mesto kultúry“ a poukázala na existenciu európskych hodnôt na Slovensku, na multikultúrne hodnoty obyvateľov Košíc.

Pôsobíte vo Výbore pre právne veci. Čím ste sa zaoberali?

– Zúčastnil som sa na vypracovaní legislatívnych dokumentov predložených vo výboroch JURI a ITRE a na plenárnych zasadnutiach EP. Okrem menšinovej tematiky som sa venoval aj energetickej bezpečnosti EÚ, vytvoreniu jednotnej ochrany patentov, Európskemu inovačnému a technologickému inštitútu, ako aj zjednodušeniu prijímania určitých verejných listín.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Čomu Vás predchádzajúce pôsobenie v EP v oblasti politiky naučilo?

– Čo sa týka politickej práce, pracoval som v skupine Európskej Ľudovej strany, ktorá ako celok presadzuje riešenie závažných európskych tém na základe zdieľania spoločných hodnôt.

Aké sú vaše budúce osobné ciele?

– V tomto novom legislatívnom období som nekandidoval za poslanca do Európskeho parlamentu. Hodlám sa venovať vedeckej a pedagogickej činnosti na STU Bratislava, kde som bol činný aj pred zvolením za poslanca EP.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Alajos Mészáros .

O tkl

Odporúčame pozrieť

mdz

Známe novinárky rozprávali študentom o svojej práci, vražda Jána Kuciaka ich zasiahla

Informačná kancelária EP na Slovensku zorganizovala v pondelok 12. marca  v priestoroch Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave …

Consent choices