Ukrajinská armáda útočí na Slavjansk a Kramatorsk

ukrajina1
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Vo východoukrajinských mestách Slavjansk a Kramatorsk sa začala rozsiahla ofenzíva ukrajinskej armády s nasadením delostrelectva a letectva. Miestne médiá informujú o ostreľovaní palebných pozícií povstalcov z bojových vrtuľníkov.

Ukrajinská armáda údajne útočí na Slavjansk z raketových batérií Grad. Ulicami oboch miest prechádzajú vozy záchrannej služby. Povstalci sa vraj ukryli do obytných štvrtí, nefungujú mobilné siete.

Samozvaný ľudový starosta mesta Slavjansk na nepokojnom východe Ukrajiny vo štvrtok oznámil, že štvoricu nezvestných pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zadržiavajú miestni povstalci. Skupina je však podľa neho v bezpečí a mali by ju čoskoro prepustiť.

OBSE stratila kontakt

Tlačová agentúra Interfax priniesla vyjadrenie Vjačeslava Ponomarjova niekoľko dní po tom, ako medzinárodná organizácia so sídlom vo Viedni stratila s pozorovateľmi kontakt. Podľa zverejnených informácií sa štvorčlenný tím pôsobiaci v Doneckej oblasti neohlásil od pondelňajšieho večera, čo je zrejme už druhým prípadom zajatia pozorovateľov OBSE ukrajinskými separatistickými povstalcami. Stredajšie správy o zadržaní ďalšej, tentoraz jedenásťčlennej skupiny vrátane jedného Slováka, sa nepotvrdili.

Ponomarjov nestanovil žiadne podmienky prepustenia pozorovateľov, ktorí boli podľa neho príliš „horliví“ a neuposlúchli radu jeho mužov, aby necestovali naprieč regiónom. Úlohou pozorovateľskej misie na Ukrajine je sledovať bezpečnostnú situáciu po marcovom pričlenení Krymu k Rusku a vypuknutí separatistickej vzbury v ďalších oblastiach s vysokým podielom rusky hovoriacich obyvateľov.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Pozorovatelia OBSE dozerali aj na  nedeľňajšie prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil magnát Petro Porošenko. Ten sľubuje vyriešenie krízy prostredníctvom rokovaní, na druhej strane však podporuje pokračovanie vojenskej operácie proti ozbrojeným separatistom.

Uväznený v Donecku

Vyslaný reportér TV JOJ Martin Krpač uviazol v Donecku. V utorok separatisti zablokovali cesty vedúce do aj z Donecka a nemohol preto odletieť.

„Mal som kúpenú letenku na 11:40 do Kyjeva, nikam som neodletel,“ opísal reportér TV JOJ Martin Krpač. Všetky cesty vedúce z a do Donecka obsadili separatisti. Železničná stanica je pre pondelkové útoky uzatvorená.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices