Vzbúrenci na Ukrajine zajali Slováka

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Medzi pozorovateľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorých zadržali pri Donecku na Ukrajine, je aj Slovák. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí. Všetci zajatci by mali byť v poriadku.

Zadržaný Slovák

Slovenský rezort diplomacie v stredu dostal informáciu o zadržaní skupiny jedenástich pozorovateľov. Tí sa na Ukrajine nachádzali v rámci osobitnej monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

„Podľa dostupných informácií skupinu pozorovateľov zadržali doteraz neidentifikované ozbrojené osoby približne 35 kilometrov od mesta Doneck. Medzi zadržanými osobami je aj občan Slovenskej republiky,“ uvádza tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák rozhodol o bezodkladnom zvolaní krízového štábu ministerstva a o prípade informoval premiéra Roberta Fica.

Krízový štáb v súčinnosti so Stálou misiou Slovenskej republiky pri OBSE vo Viedni a slovenským veľvyslanectvom  na Ukrajine preveruje možnosti spojenia sa so zajatcami.

Ministerstvo zahraničných vecí sa obrátilo na členské štáty OBSE a ďalších relevantných partnerov so žiadosťou o pomoc a spoluprácu pri prepustení zadržaných volebných pozorovateľov. Ministerstvo zároveň vyzýva ozbrojencov, ktorí zadržali skupinu pozorovateľov OBSE, aby ich bezodkladne a bezpodmienečne prepustili.

Akcia pokračuje

Ukrajinská armáda v stredu v Donecku obnovila protiteroristickú operáciu, ktorá si v minulých dňoch vyžiadala zhruba päťdesiat obetí. Nad mestom údajne lietajú ukrajinské bombardéry, ozývajú sa explózie a streľba zo samopalov.

Armáda údajne zlikvidovala niekoľko palebných postov proruských radikálov. V blízkosti letiska vojaci zneškodnili mínometnú batériu, ktorú mali obsluhovať čečenskí ozbrojenci. Na príjazdovej ceste k letisku vojaci zabavili mikrobus s desiatkami mobilných granátometov.

Boj o letisko

Ešte ráno bol v Donecku  po krvavej bitke o miestne letisko, ktorá si vyžiadala z radov separatistov až päťdesiat mŕtvych, relatívny pokoj. Vzbúrenci ovládajúci mesto v obavách z ďalších útokov armády, vyhlásili zákaz nočného vychádzania. Miliónové mesto ovládol strach. Ulice smerujúce k letisku blokujú vojaci.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Obeťami bojov o letisko sú len príslušníci proruskej doneckej domobrany, vládne jednotky obete nehlásia. Ukrajinská armáda zahájila protiofenzívu v reakcii na pondelňajší útok povstalcov na donecké letisko.

Tvrdý zásah vojakov nasledoval krátko po výzve Moskvy, aby nové ukrajinské vedenie ukončilo vojnu proti vlastnému obyvateľstvu. Novozvolený prezident Petro Porošenko ale dal najavo, že bude v protiteroristickej operácii pokračovať.

V dramatickej bitke o letisko armáda nasadila bojové vrtuľníky aj bombardovacie letectvo. Domy v blízkosti letiska sú prázdne. Ich obyvateľov pred streľbou evakuovali.

Proruskí povstalci, ktorí mesto z veľkej časti kontrolujú, reagovali na vyostrenie situácie vyhlásením zákazu nočného vychádzania. Toto opatrenie bude odvolané až keď sa situácia znormalizuje.

Celú situáciu na Ukrajine v utorok skomplikoval ďalší únos pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Podľa Kyjeva za zadržaním štyroch inšpektorov z Dánska, Estónska, Turecka a Švajčiarska stoja proruskí radikáli. Separatisti už koncom apríla uniesli pri meste Slavjansk sedem členov vojenskej komisie OBSE. Na začiatku mája ich prepustili.

Medzitým ukrajinská volebná komisia potvrdila víťazstvo Porošenka v prvom kole prezidentských volieb. Novému prezidentovi zaprial aj Barack Obama. Ten Porošenka uistil, že môže počítať s podporou USA pri ochrane územnej celistvosti krajiny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices