Vzniká nový Sovietsky zväz? Východ zakladá euroázijskú ekonomickú úniu

lukašenko
Alexander Lukašenko, bieloruský prezident. PHOTO: Flickr.

Prezidenti Ruska, Kazachstanu a Bieloruska majú vo štvrtok v kazašskej Astane podpísať zmluvu o vzniku euroázijskej ekonomickej únie (EAHU), ktorá má vytvoriť nové svetové ekonomické centrum a protiváhu integrácie v Európe. Dokument, ktorý podpíšu Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev a Alexander Lukašenko má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015. Podľa západných kritikov ide o pokus obnoviť staré sovietske štruktúry a potvrdiť hospodársky a politický vplyv Moskvy v postsovietskom priestore.

Len jeden podpis

Moskva opakovane zdôrazňuje, že euroázijská ekonomická únia (EAHU) nie je politický pakt, žiadne články o politickej spolupráci vraj v dokumente prichystanom na podpis nie sú. Podľa správ kazašských médií síce pôvodná verzia navrhovaná Ruskom také body obsahovala, ale Kazachstan sa proti podobným formuláciám postavil.

„Chceli nalinkovať všetky oblasti života zúčastnených štátov, ale vďaka Kazachstanu také články vypadli,“ povedal nedávno kazašský vyjednávač Samat Ordabajev.

Osou EAHU má byť podľa zúčastnených štátov colná únia a jednotný hospodársky priestor pre voľný pohyb ľudí, služieb a kapitálu. Minsk a Astana si od nového zoskupenia sľubujú hlavne jednotný trh s ropou a plynom.

Moskva zdôrazňuje, že Eurázijská hospodárska únia vznikla „na pôdoryse“ Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), politického zoskupenia, ktoré združuje väčšinu krajín bývalého ZSSR. Rusko očakáva, že EAHU v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti rozšíri počet svojich členov tak, aby obe zoskupenia fungovali v identickom priestore.

Ukrajina robí problémy

Veľkým problémom je ale pre zakladateľa EAHU Ukrajina. Bývalý prezident Viktor Janukovyč odmietol koncom minulého roka podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou práve s ohľadom na možné budúce kontakty s Ruskom a jeho hospodárskymi spojencami.

Výmena vlády v Kyjeve ale Kremľu podľa ukrajinských médií výrazne skomplikovala integračné plány. Pozícia budúceho prezidenta Petra Porošenka k hospodárskym kontaktom s Ruskom bude pre Moskvu možno dôležitejšia než štvrtkový formálny podpis zmluvy s Minskom a Astanou.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„Prezidenta majú nového, ale hospodársky kolaps zostal. Ak novému vedeniu dôjde, v akej je krajina situácii, príde k rozumu a vydá sa hľadať kompromis,“ komentoval vzťahy s Ukrajinou bieloruský expert Alexander Švec.

Brusel mlčí

Ukrajina ale záujem o EAHU nejaví a vydáva naopak silné signály, že rezignuje na členstvo v SNŠ. Len malou náplasťou je pre Rusko ústretový postoj Kirgizska a hlavne Arménska, ktoré sa kvôli budúcemu členstvu v EAHU zrieklo integrácie s Európou.

Podľa predstáv Kremľa má byť EAHU protiváhou Európskej únie  Vyhlásenie Ruska, že nový útvar má byť predstupňom politickej konfederácie s názvom Eurázijská únia, ale obavy Západu z pokusu o vzkriesenie ZSSR len posilňujú.

O podobnom projekte sa v Rusku začalo hovoriť po Putinovom článku v denníku Izvestija ešte na jeseň roku 2011, kedy ruský vodca načrtol perspektívu „budúcnosti, ktorá sa dnes rodí“. Prípadní partneri v Minsku a Astane sa ale zatiaľ ku kremeľským plánom stavajú vlažne.

Celkom reálna je ale podľa Ruska už dnes možnosť úzkej spolupráce EAHU s Európskou úniou. Podľa predstáv niektorých ruských ekonómov by sa EAHU mohla stať mostom medzi hospodárskym priestorom Európy a Číny.

Brusel však pozerá na integračné snahy Moskvy s nedôverou a perspektívy „jednotného hospodárskeho prostredia od Lisabonu po Vladivostok“ odbíja v lepšom prípade mlčaním.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices