Na Ukrajine sa očakávajú boje, v Berlíne rokovania

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na východe Ukrajiny sa očakáva pokračovanie stretov ukrajinskej armády s proruskými povstalcami. V Berlíne sa majú uskutočniť diplomatické rokovania o rusko-ukrajinskom spore o zemný plyn.

Nádej na zmiernenie 

Ukrajinské vládne sily utrpeli vo štvrtok obrovský úder, keď rebeli pri meste Slavjansk zostrelili vrtuľník, v ktorom zahynulo minimálne dvanásť vojakov vrátane ukrajinského generála, ktorý mal na starosti bojový výcvik jednotiek.

Tieto sa teraz snažia povstanie na východe krajiny potlačiť, a to ešte predtým, ako sa siedmeho júna ujme úradu nový prezident Petro Porošenko, ktorého jednoznačné víťazstvo v predčasných voľbách vyvolalo nádej na zmiernenie napätia a opätovné zjednotenie krajiny.

Rokovania o plyne

Medzitým sa  eurokomisár pre energetiku Günter Oettinger pripravuje na ďalšie rokovania o rusko-ukrajinskom spore o dodávky a ceny ruského zemného plynu. Tento spor by, podobne ako v minulsoti, mohol ohroziť dodávky plynu aj ďalej do Európy. 

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom pohrozil Ukrajine obmedzením dodávok plynu, pokiaľ nesplatí podstatnú časť z dlhu vyčísleného na 3,5 miliardy dolárov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Európska únia chce v rámci znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2040 zakázať používanie všetkých …

Consent choices