Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 21. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

ECB

Aj počas uplynulého týždňa sme sa dočkali viacerých správ o potenciálnych júnových krokoch Európskej centrálnej banky [ECB]. Podľa šumov z prostredia banky by na júnovom zasadnutí malo prísť k rozhodnutiu o zavedení celého balíka opatrení. Ten by mal zahŕňať zníženie depozitnej sadzby do záporu, plán na podporu úverovania malých a stredných podnikov a zastavenie sterilizačných operácií pre program SMP. Okrem toho sa na trhu objavili správy, že belgický zástupca v ECB Peter Praet v júni kolegom odporučí zníženie základnej úrokovej sadzby na 0,15 %. Či aspoň k niektorému z týchto krokov dôjde, zistíme až 5. júna, avšak podľa nášho názoru bude musieť ECB k akcii prikročiť, aby si po všetkých vyhláseniach zachovala dôveryhodnosť. Minulosť nás zároveň naučila, že ECB napokon urobí to, čo od nej trh očakáva. Nie všetci centrálni bankári sú však podobným krokom naklonení. Príkladom je nemecký zástupca v ECB Weidmann, ktorý vyhlásil, že žiadne rozhodnutie o júnových krokoch nepadlo a ani znižovanie sadzieb nie je „done deal“. Podľa Weidmanna nie je isté, či ECB musí konať. Weidmann zároveň uviedol, že nepodporuje zavedenie cieľa pre kurz eura voči doláru, pretože ECB by potom nemohla vykonávať svoje úlohy nezávisle. Weidmann zároveň potvrdil svoj odmietavý postoj voči nákupom štátnych dlhopisov.

Zaujali nás aj správy, že ECB zvažuje predĺženie intervalov pre svoje zasadnutia zo 4 na 6 týždňov. Inak povedané, ECB by nerozhodovala o menovej politike 12 krát do roka, ale len 8 krát. Chce tak získať viac času na vyhodnotenie dát, predikcií a naplánovanie svojich krokov. Zároveň by tak ECB obmedzila volatilitu kurzu eura, ktorá sa v čase zasadnutí zvyšuje. Podľa Dany Špacírovej, analytičky Poštovej banky, by okrem toho menej časté zasadnutia umožnili centrálnym bankárom spísať, odklepnúť a zverejniť minútky [teda zápisnicu] z týchto stretnutí. Menej zasadnutí do roka nie je na poli centrálnych bánk ničím výnimočným, podobne funguje napríklad americký Fed, ale aj česká ČNB.

UKRAJINA

Víkendové prezidentské voľby na Ukrajine podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov suverénne vyhral už v prvom kole miliardár Petro Porošenko s 55 % hlasov. Novým prezidentom Ukrajiny sa tak stane „čokoládový kráľ“, ktorý zbohatol na začiatku 90. rokov predajom kakaových bôbov. Podnikateľ bol zároveň jednou z hlavných postáv a sponzorov stojacich za ukrajinskou Oranžovou revolúciou pred desiatimi rokmi. Za Porošenkom skončila s priepastným odstupom a 12 % hlasov bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková. Porošenko je zástancom priblíženia Ukrajiny k Európskej únii, a preto západné mocnosti jeho víťazstvo vo voľbách privítali.
POĽSKO

Posilňujúci zlotý a neochota poľskej centrálnej banky [NBP] ďalej znižovať úrokové sadzby by podľa investičnej banky Goldman Sachs mohli priniesť intervenciu NBP proti domácej mene. K uvoľneniu menovej politiky prostredníctvom zníženia úrokových sadzieb by NBP mohol prinútiť zrejme len negatívny šok v hospodárskom raste. Naopak, smerom nahor sa NBP zaviazala sadzby neposúvať minimálne do konca septembra tohto roku. V súčasnosti sa poľský zlotý voči euru obchoduje na trojmesačných maximách v okolí úrovne 4,1500 EURPLN. Možno si ešte spomeniete na intervenciu NBP v júni 2013, kedy centrálna banka naopak pomáhala zlotému predajom devíz a prispela v priebehu jedného piatkového popoludnia k jeho posilneniu z úrovne 4,3200 EURPLN na 4,2400 EURPLN.

Viac..  ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

CYPRUS

„Otvárajte kasíno“ si už budú môcť pospevovať aj Cyperčania. Jedným z nástrojov, ktoré Cyprus pred rokom predstavil ako kľúč k prilákaniu zahraničných investícií a turistov, je vybudovanie kasínového rezortu. V južnej časti Cypru, ktorá patrí do Európskej únie, totiž zatiaľ žiadne kasína nefungujú, keďže Cyprus doposiaľ bojoval proti všetkým formám hazardu. Zábavne vyznieva napríklad pred rokmi medializované trestné stíhanie dôchodkýň, ktoré doma hrali kartové hry o drobné. Cyperskí predstavitelia tento týždeň spresnili, že tender na výstavbu a prevádzkovanie kasínového rezortu prebehne v lete. Licencia pre subjekt bude udelená na 30 rokov, pričom počas prvých 15 rokov bude mať exkluzivitu. Cyprus si od tohto kroku sľubuje prílev turistov, príjmy z udelenia licencie, vyššie príjmy z korporátnych daní, daň z hazardu a podobne. Aj to je spôsob, ako naplniť štátnu kasu a plniť tak požiadavky Trojky veriteľov.

MAĎARSKO

Maďarská dlhová agentúra [ÁKK] minlý týždeň oznámila, že svoje finančné potreby pokryje v tomto roku už len prostredníctvom emisií dlhových cenných papierov denominovaných v maďarských forintoch. Pôvodný plán ÁKK počítal do konca roka s vydaním FX dlhopisov v objeme viac ako 400 mld. HUF, ktoré však napokon nahradia aukcie dlhopisov v lokálnej mene. Maďarsko by týmto rozhodnutím malo zvýšiť podiel dlhu denominovaného v HUF zo súčasných 59 % na 65 % ku koncu roka. Správa v úplnom súlade s maďarskou politikou „čo je doma, to sa počíta“.

GRÉCKO

Gréci dostali pred víkendom dobrú správu od agentúry Fitch, ktorá vylepšila ich ratingové hodnotenie o jeden stupeň na úroveň B so stabilným výhľadom. Ako hlavný dôvod svojho kroku agentúry Fitch uviedla prebytok primárneho rozpočtu gréckej vlády. Po započítaní nákladov rekapitalizácie bankového sektora však Grécko ukončilo vlaňajší rok v deficite na úrovni až – 12,7 % HDP. To už tak dobre neznie. Rating Grécka zostáva aj naďalej hlboko v špekulatívnom pásme. Na návrat do investičného pásma mu stále chýba 5 stupňov.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices