Prepáč, drahá Európa. Študenti protestujú proti Le Penovej

protest
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Tisíce študentov vo štvrtok demonštrovali proti krajne pravicovej Národnej fronte, ktorá na čele s Marine Le Penovou zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu. V Paríži sa zišlo približne 4 000 mladých ľudí. Ďalší protestovali v Toulouse, Bordeaux, Nantes a v Štrasburgu. Informáciu priniesla britská BBC.

Frank namiesto eura

V europarlamente budú mať francúzski nacionalisti namiesto súčasných troch poslancov 24 zástupcov. Od voličov získali 25 percent hlasov. Národná fronta sa vo svojom programe zamerala na zníženie daní, obmedzenie itegnrácie či zrušenie dvojitého občianstva. 

Marie Le Penová žiadala návrat starej meny. Euro by podľa nej mal opäť vystriedať frank. Ak vyhrá prezidentské voľby v roku 2017, bude presadzovať referendum o vystúpení Francúzska z Európskej únie.

Nenávistné prejavy

Demonštranti v Paríži niesli transparent s nápismi Nie Národnej fronte alebo Prepáč, drahá Európa. Protestov sa zúčastnil Kevin Motillon, ktorý označil rétoriku Le Penovej za nemysliteľnú. Národná fronta má xenofóbne prejavy, plodí nenávisti a odmieta druhých, píše britská BBC.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

V porovnaní s predošlými protestami proti populistickej strane bola účasť na štvrtkovej demonštrácii nízka.

Strana Le Penovej sa dlhodobo snaží zbaviť povesti extrémistickej organizácie. Tú získala v čase, keď strane vládol jej otec Jean-Marie Le Pen. Ten bol odsúdený k podmienečnému väzeniu za popieranie nacistických zločinov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices