Aká bohatá bude eurozóna o 5 rokov?

peniaze
PHOTO: Flickr.

Majetok ľudí na celom svete by sa mal zvýšiť do roku 2018 o necelých 40 percent na 334 biliónov dolárov. Na každého dospelého človeka tak pripadne v priemere 67- tisíc dolárov, čo predstavuje 15- tisícový nárast.

Ťažisko bohatstva ostane naďalej na Západe, no jeho podiel na globálnom bohatstve sa zníži v prospech rýchlo rastúcich krajín, najmä z ázijsko- pacifického regiónu. Hodnota finančných aktív bude rásť rýchlejšie, ako tých reálnych. Vyplýva to z Global Wealth Report 2013 spoločnosti Credit Suisse.

Američania si udržia pozíciu jednotky z hľadiska celkového bohatstva. Ich aktíva dosiahnu hodnotu 100 biliónov dolárov, čo predstavuje asi 29 percent z celosvetového majetku.

Bohatstvo eurozóny sa zvýši o 29 percent, čo je o šesť percentuálnych bodov väčší rast, ako v USA. V roku 2018 bude mať hodnotu 77 biliónov dolárov. Ide o úroveň, na ktorej bola Amerika už pred troma rokmi.

Čína, ktorej aktíva sa zvyšujú viac ako 10- percentným ročným tempom, sa o päť rokov dostane na úroveň USA v roku 1993. V krajine draka sa bude nachádzať vyše desatina bohatstva planéty. Majetok Číňanov tak bude tretí najväčší na svete.

Z hľadiska bohatstva na dospelého ostane najbohatšie Švajčiarsko pred Austráliou a Nórskom.

Bohatstvo tzv. rýchlo rastúcich ekonomík Východu, bude rásť deväťpercentným ročným tempom pri šesťpercentnej dynamike Západu. Prejaví sa to v zvýšení ich podielu na globálnych aktívach očistených o dlh z 21 percent v roku 2013 na 23 percent o päť rokov neskôr. V roku 2000 dosahoval pritom ich podiel len 12 percent.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Rast celosvetového bohatstva by mal byť ťahaný finančnými aktívami s priemerným ročným tempom rastu hodnoty o 7,5 percenta pri päťpercentnom raste hodnoty reálnych aktív.

Podiel príslušníkov strednej triedy (aktíva medzi 10 až 100- tisíc dolármi) na celosvetovej dospelej populácii sa za päťročnicu zvýši z necelých 23 percent na vyše 27 percent, teda na 1,4 miliardy. Z vyše 300 miliónového nárastu budú tvoriť až 89 percent ľudia z ázijsko-pacifického regiónu a až 58 percent zo samotnej Číny.

Počet milionárov sa zvýši o 50 percent na takmer 48 miliónov, čo predstavuje necelé jedno percento dospelých planéty.

Bohatnutie sveta umožní zníženie podielu najchudobnejších (majetok menej ako 10- tisíc dolárov) na dospelej populácii zo 70 na 63 percent.

Komentár pripravil Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices