Draghi: peniaze strácajú hodnotu príliš pomaly

peniaze
PHOTO: Flickr.

Vo víre volieb trocha zanikol hlas ECB, ale aby sme nezabudli. Na jún máme sľúbené veľké manévre. Mario Draghi na konferencii prehlásil, že peniaze strácajú hodnotu príliš pomaly a to predstavuje pre európsku ekonomiku riziko (hoci on použil sofistikovanejšie spojenie „príliš nízka inflácia“). Deflačná špirála nikdy nespí!

Ostal aj priestor na krátky výlet po členských štátoch. Londýn kritizuje Brusel za regulácie, ale streľba do vlastnej nohy úspešne prebieha aj na Temži. Najnovšie sa Britom podarilo v Bruseli vybojovať povolenie poskytovať dotácie na uhlíkovú daň, ktorú sami zaviedli. Keď sa to hýbe, zdaň to! Keď sa to prestane hýbať, zadotuj to!

Bývalá francúzska vládna strana UMP pripravuje návrat svojej bývalej hviezdy Nicolasa Sarkozyho. Najnovšie ich však zasiahol škandál s falošnými faktúrami, na ktorý aj Sarkyho sedem centimetrové podpätky môžu byť prikrátke. Nikým a ničím nerušená (hlavne nie reformami) nezamestnanosť v krajine rastie a dosiahla nový rekord, viac ako 3,36 milióna nezamestnaných.

Štúdia OSN sa venuje efektom ľudskej defekácie mimo toalety na svetovú ekonomiku.

Tohto týždňové číslo sa uberá trocha negustióznym smerom a tak ho aj ukončíme. Výskumníci Svetovej banky sa pred časom pozreli na čítanosť svojich vlastných správ. Zistili, že 31 % ich práce nebolo jediný raz stiahnutých (teda prečítali ich len ich autori) a 87 % prác nebolo nikde citovaných. Tučné mzdy si úradníci verejných inštitúcií vždy chcú nejak ospravedlniť.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

V OSN sa toho asi zľakli a aby sa vyhli nízkej čítanosti, zamerali sa na mediálne podstatne chytľavejšie témy než „Fiškálna politika ako nástroj investícií a rastu.“ Najnovšia štúdia sa venuje efektom ľudskej defekácie mimo toalety na svetovú ekonomiku. Vyprázdňovanie čriev mimo porcelán spôsobuje podľa OSN škody až 260 miliárd dolárov.

To je síce stále 6-krát menej, ako je odhad OSN pre globálne otepľovanie, ale určite slušný dôvod na vznik rôznych iniciatív, regulácií a protokolov. Zatiaľ sa spúšťajú len kampane. Hlavnou postavou je napríklad tancujúci Zlý pán Hovienko. Dobrá správa – každý investovaný dolár do hygienických zariadení sa podľa prepočtov OSN vráti 5,5-krát. Takže páni investori, hor sa, taká šanca tu nebola od čias Twitteru!

Pre toto je ekonómia krásna – dobrý ekonóm vám vypočíta, čo len chcete. A následne vám zlepší život!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices