Martin Schulz sa s nami lúči: Aké bolo funkčné obdobie predsedu Európskeho parlamentu?

Martin Schulz PHOTO: Flickr.
Martin Schulz
PHOTO: Flickr.

Rok 2012 bol pre Európsku úniu rokom zmien. Predsedom Európskeho parlamentu sa stal nemecký sociálny demokrat Martin Schulz, ktorý vo funkcii nahradil Jerzyho Buzeka z Poľska. Za jeho zvolenie hlasovalo 387 zo 670 poslancov. Martin Schulz sa v súčasnosti uchádza o post predsedu Európskej komisie a o priazeň voličov zabojuje v nadchádzajúcich eurovoľbách. Tie sa na Slovensku uskutočnia už 24.mája 2014.

Martin Schulz čelil počas svojho funkčného obdobia mnohým výzvam. Európa sa zmietala v boji s chudobou, ktorú mali ozdraviť úsporné opatrenia a daň z finančných transakcií. Bez povšimnutia neostala ani kríza v Grécku, vojna v Sýrii, sloboda prejavu v Maďarsku, či rozhorčenie nad selektívnou spravodlivosťou na Ukrajine.

Vo veľkom sa riešila tiež otázka rodovej rovnosti a dohoda o duševnom vlastníctve ACTA. Dôležitým bodom rokovaní bol vzdelávací program Erasmus, ktorého sa ročne zúčastnia milióny mladých Európanov.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Úspešným záverom pre Európsky parlament bola v roku 2012 Nobelova cena za mier. Finančnú odmenu z výhry použila Európska únia na vzdelávanie detí v oblastiach postihnutých vojnou. Peniaze tak poputovali na projekty do krajín, v ktorých mier nie je samozrejmosťou.

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices