porošenko
Petro Porošenko, novozvolený ukrajinský prezident. PHOTO: © European Union 2014 - EP.

Porošenko je skorumpovaný, uniklo z WikiLeaks

porošenko
Petro Porošenko, novozvolený ukrajinský prezident. PHOTO: © European Union 2014 – EP.

V správach amerických diplomatov zverejnených serverom WikiLeaks je o novozvolenom prezidentovi Petrovi Porošenkovi sto zmienok. Niektoré nie sú vôbec lichotivé, píše Washington Post.

Obvinený z korupcie

Veľká časť negatívnych charakteristík pochádza z rokov 2006 až 2009. V tej dobe bol miliardár Porošenko poslancom strany Naša Ukrajina. V parlamente viedol výbor pre financie a bankovníctvo. Bol aj predsedom bankovej rady centrálnej banky.

Zástupkyňa veľvyslanca Sheila Gwaltney hlásila 26. mája 2006 ministerstvu zahraničných vecí, že Porošenkova povesť je diskreditovaná vierohodnými obvineniami z korupcie, píše americký Washington Post.

Zahanbil sám seba

Porošenko bol dôverným poradcom bývalého prezidenta Viktora Juščenka. Novozvoleného prezidenta obviňovala vtedajšia premiérka Julija Tymošenková z korupcie pri privatizácii štátnych podnikov. Kvôli konfliktu s predsedníčkou vlády a so snemovňou prišiel Porošenko v septembri 2005 o funkciu šéfa vplyvnej prezidentskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Americký veľvyslanec v Kyjeve John Herbst označil Porošenka za oligarchu, ktorý zahanbil sám seba. Správa pochádza zo 16. februára 2006. Päť dní na to ho nový šéf ambasády William Taylor popísal ako krajne neobľúbeného politika, ktorý sa teší podpore vodcov strany vďaka svojej podnikateľskej činnosti. 

Obľúbený šéf diplomacie

O mesiac neskôr Taylor napísal, že „Naša Ukrajina mohla ísť do volieb s mladými kandidátmi, ale namiesto toho sa riadila zdiskreditovaným oligarchom, ktorý sa stal stelesnením všetkých slabín jeho vtedajšej strany.“

Od roku 2009 zastával Porošenko úrad šéfa diplomacie. Ako minister zahraničných vecí sa snažil, aby sa Kyjev nezblížil s Moskvou. Počas jednania výboru NATO-Ukrajina vyzval západných kolegov, aby kládli odpor akýmkoľvek pokusom Ruska posilniť sféru vplyvu či uplatňovať právo veta na snahu Ukrajiny vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

V správe z 9. októbra 2009 ho chargé d’affaires James Pettit popisuje ako zámožného podnikateľa s politickými stykmi.

Depeše nečítal

26. januára 2010 veľvyslanec John tefft vyhlásil, že sa Porošenkovi podaril husársky kúsok so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Vec spočívala v tom, že Moskva dlho neposielala novozvoleného veľvyslanca Michaila Zurabova do Kyjeva. Rusi čakali, kým odíde prezident Viktor Juščenko z funkcie.

Z Tefftovej správy vyplýva, že Porošenko vymyslel šikovný ťah, aby si Moskva zachovala tvár a Zurabov začal plniť povinnosti ešte pred inauguráciou Viktora Janukovyča. Podľa Porošenkovho scenáru mal Zurabov prísť do Kyjeva s poverovacou listinou na Juščenkovo meno.

Porošenko podľa hovorkyne americké diplomatické depeše nečítal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

plynovod

Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do …

Consent choices