Ste senior? Nenápadné hodinky vám môžu zachrániť život

seniori
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Mali sme týždeň eHealth Fóra a s ním prichádza pravý čas diskutovať o tom, akým spôsobom môže technológia priniesť pozitívne zmeny do systémov zdravotnej starostlivosti.

Systém gréckych elektronických lekárskych predpisov bol prvýkrát predstavený v roku 2010, dnes je používaný 98 lekárňami a až 90 % lekármi v Grécku. Zahŕňa už viac ako 6 miliónov elektronických receptov a 1,5 milióna diagnostických odporúčaní. Systém podporuje rozhodovanie zdravotníckymi orgánmi v otázkach, ako zlepšiť služby pre pacienta a plánovanie zdravia.

Systém elektronických lekárskych predpisov bol dobrý základ pre ďalšiu modernizáciu gréckeho zdravotníckeho systému, ktorá zahŕňa Elektronický lekársky záznam (EMR) obsahujúci súhrnné údaje pacienta (súhrn všetkých liekov, ktoré pacient užíva, spolu s inými zdravotnými a osobnými údajmi). To je obzvlášť užitočné pri predpisovaní konfliktných liekov, čo môže v niektorých prípadoch zachrániť život. Grécko sa spojilo so Švédskom pri výmene osvedčených postupov pri elektronických lekárskych predpisoch. Je to zaujímavý príklad pre ostatné krajiny a živná pôda na to, aby začali zdieľať svoje vlastné osvedčené postupy.

Grécko tiež zriadilo sieť pre inovácie a partnerstvo zamerané na aktívne a zdravé starnutie. Cieľom tohto partnerstva v spolupráci s odborníkmi v oblasti zdravia a starostlivosti je riešiť problémy starnúcej spoločnosti a inovatívne služby a postupy. Tento záväzok európskeho projektu na národnej úrovni stanovuje ďalšie praxe a spôsoby pre iné členské štáty.

„Wearable tech“ je rýchlo rastúci projekt v oblasti zlepšovania zdravia. Je zaradený v rámci projektu USEFIL, ktorý sa uvádza v eHealth Fóre a bol vyvinutý s finančnou pomocou EÚ. Funguje spôsobom, pri ktorom fotoaparáty za zrkadlom registrujú pacienta, konkrétne výraz jeho tváre a reč tela. Medzitým inteligentné hodinky okolo zápästia robia záznamy jeho denných aktivít, krvného tlaku a tepovej frekvencie. Všetky tieto informácie sa zlúčia do infografiky a zobrazia sa na zrkadlovom povrchu, kalendári a hodinách. Informácie sa tiež zdieľajú s opatrovateľmi, ktorí môžu využiť túto spätnú väzbu a lepšie predpísať vhodnú liečbu, posielať pripomenutia plánovaných činností cez zrkadlo. Inteligentné zrkadlá a hodinky sú nenápadné, ľudia nemusia meniť svoj spôsob života na to, aby ich mohli používať. Systém pomáha starším ľuďom zostať nezávislými čo najdlhšie. Hoci projekt bude dokončený až koncom tohto roka, už sa uzatvárajú spolupráce a partnerstvá s americkými spoločnosťami.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Je tu aj projekt fitSOCIABLE, ktorý pomáha seniorom v oblasti väčšej psychickej pohody a sociálnej aktivácie. Slúži aj seniorom a dospelým s miernou kognitívnou poruchou a trpiacim Alzheimerovou chorobou v miernom štádiu, pomáha im zostať duševne fit. Jadrom projektu je tablet PC „all-in-one“ alebo „digitálna tabuľka“, tabuľka s dotykovou obrazovkou. Zahŕňa aj „knihu života“, osobný denník, kde ľudia ukladajú životné skúsenosti, spomienky a myšlienky vo forme textov, obrázkov a videa, ktoré môže byť tiež zdieľané s ostatnými, preto zostávajú spoločensky aktívni. Systém používa sedem organizácií v Grécku, Taliansku, Nórsku a Španielsku.

O kat

Odporúčame pozrieť

dochodok

Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne (SP), ktorí žijú mimo krajín EÚ, musia do 15. apríla …

Consent choices