Znepokojená európska ombudsmanka: Potrebujeme viac informácií o liekoch

lieky na tanieri
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V liste pre European Medicines Agency (EMA) európska ombudsmanka Emily O’Reilly vyjadrila znepokojenie nad tým, čo sa zdá byť významnou zmenou politiky týkajúcej sa klinického hodnotenia dát transparentnosti. Podľa dokumentov ombudsmanka zaznamenala, že EMA plánuje obmedziť prístup ku klinickému hodnoteniu údajov uložením prísnej mlčanlivosti a tým, že údaje je možné vidieť na obrazovke len pomocou rozhrania poskytovaného EMA. Používanie takýchto údajov bude mať široké obmedzenia.

Emily O’Reilly poznamenala: „Boli sme radi, keď EMA oznámila v roku 2012 novú politiku transparentnosti, ktorá dávala maximálny možný verejný prístup pri klinickom hodnotení údajov. Mám teraz obavy z toho, čo sa zdá byť významnou zmenou politiky EMA a čo by mohlo ohroziť základné právo na prístup verejnosti k dokumentom ustanoveným zákonom EÚ. Európski občania, lekári a výskumníci potrebujú viac informácií o liekoch, ktoré berú, predpisujú a analyzujú. „

V posledných piatich rokoch ombudsmanka vykonala viac ako tucet vyšetrovaní EMA. V reakcii na jej intervencie EMA prejavila ochotu prijať proaktívny prístup smerom k transparentnosti. Okrem toho 2 apríla 2014 Európsky parlament hlasoval o legislatívnom návrhu na zverejnenie údajov klinických pokusov. V dôsledku toho výsledky všetkých budúcich klinických štúdií v Európe by sa nakoniec mali verejne sprístupniť online.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Ombudsmanka požiadala riaditeľa EMA Guida Rasiho, aby ju informoval, ako sa EMA plánuje zaoberať požiadavkami o prístup verejnosti k existujúcemu klinickému hodnoteniu dát. List ombudsmanky si môžete prečítať TU.

O kat

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Cieľom nových pravidiel je posilniť dôveru občanov vo volebné kampane a pomôcť v boji proti …

Consent choices