Brusel: Minister Glváč navrhol pozvať na rokovanie V4 ukrajinského ministra obrany

Martin Glváč
Martin Glváč (vpravo), minister obrany SR. PHOTO: Flickr.

Rokovanie ministrov obrany krajín V4 by sa mohlo v budúcnosti uskutočniť aj za účasti ukrajinského ministra obrany. Navrhol to minister obrany SR Martin Glváč počas dnešného stretnutia s rezortnými kolegami z Vyšehradskej skupiny, s ktorými sa stretol v Bruseli pred začiatkom oficiálneho zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO. Slovenský, český, maďarský ministri obrany a poľský štátny podtajomník zároveň potvrdili záujem na účasti Ukrajiny v bojovej skupine V4.

„Spoločne by sme mohli prediskutovať viaceré formy spolupráce, nielen účasť Ukrajiny v bojovej skupine V4, na ktorej sme sa zhodli,“ uviedol minister Glváč. Zároveň potvrdil, že počas slovenského predsedníctva V4 bude dôležité, aby sa naplánované projekty zmenili na konkrétne.

Podľa štátneho podtajomníka poľského ministra obrany Roberta Kupieckeho je spolupráca Ukrajiny v rámci bojovej skupiny V4 zároveň aj signálom pre Európsku úniu. Maďarský minister obrany Csaba Hende informoval, že s Ukrajinou už diskutovali o spôsobilostiach, ktorými by mohli prispieť.

Dôležitosť spoločného projektu bojovej skupiny V4 potvrdil na rokovaní aj český minister obrany Martin Stropnický. „Tento projekt je pre nás prioritou,“ zdôraznil. Zároveň navrhol, aby Ukrajina predložila aj konkrétne návrhy jej príspevkov, s ktorými by sa mohla do tohto projektu zapojiť.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Predstavitelia rezortov obrany dnes na stretnutí potvrdili  spoločný záujem na spojení certifikačného cvičenia bojovej skupiny a NATO cvičenia Trident Juncture 2015.

Minister Glváč dnes na stretnutí poďakoval za doterajšie predsedníctvo Maďarska a deklaroval záujem plynule nadviazať na doterajšiu úspešnú spoluprácu. Počas slovenského predsedníctva, ktoré začína 1. júlom 2014, by mal byť vypracovaný plán spoločných cvičení krajín V4, ktorého vypracovanie je jednou z úloh pre ministrov obrany od predsedov vlád.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices