Favoritmi na post šéfa OSN sú Kubiš a Lajčák

lajčák
Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí. PHOTO: Flickr.

Podľa renomovaného britského týždenníka The Economist sú najhorúcejšími kandidátmi na obsadenie postu generálneho tajomníka Organizácie spojených názorov (OSN) slovenskí diplomati – minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a jeho predchodca Ján Kubiš.

„Minister Miroslav Lajčák sa v súčasnosti plne sústreďuje na prácu, ktorú vykonáva vo funkcii ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí, a preto nevidí dôvod sa k tejto otázke akokoľvek vyjadrovať,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Peter Susko. Zároveň upozornil, že táto téma nie je nová, v médiách sa objavuje pravidelne, a v ostatných mesiacoch je rezort diplomacie s podobnými otázkami konfrontovaný opakovane.

Britský týždenník The Economist naznačuje, že novým generálnym tajomníkom OSN môže byť prvýkrát v histórii Slovák. Súčasného šéfa najväčšej organizácie sveta Pan Ki-muna podľa britského periodika nahradí buď slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, alebo jeho predchodca Ján Kubiš. Ten v súčasnosti pôsobí ako osobitný predstaviteľ OSN v Afganistane a podľa týždenníka má preto na zisk funkcie o niečo vyššie šance. Lajčák zase v minulosti zastával funkciu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu.

Pan Ki-munovi sa druhé a zároveň posledné päťročné funkčné obdobie skončí v roku 2016. O jeho nástupcovi rozhodne Valné zhromaždenie OSN na odporúčanie Bezpečnostnej rady. V nej má všetkých päť stálych členov právo veta a každá z mocností tak môže zvolenie nového generálneho tajomníka zablokovať. Všeobecne panuje nepísaná zhoda v tom, že šéfom OSN nebude Američan a podľa Economistu je preto po ázijskom generálnom tajomníkovi teraz na rade Európa.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Pozorovatelia tiež očakávajú, že nový šéf OSN bude pochádzať z postkomunistickej krajiny. Okrem oboch Slovákoch sa uvažuje aj o slovinskom exprezidentovi Danilovi Türkovi a Irine Bokovovej, ktorá v súčasnosti šéfuje Organizácii OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O kat

Odporúčame pozrieť

rada

Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Výbor ministrov Rady Európy (RE) v pondelok predložil Parlamentnému zhromaždeniu RE (PZ RE) kandidátne listiny …

Consent choices