Ukrajinské letectvo udrelo na Slavjansk

stíhačka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

SLAVJANSK – Ukrajinské jednotky zvýšili ofenzívu proti proruským separatisom okolo Slavjanska na východe Ukrajiny. Armáda podnikla niekoľko leteckých úderov na obec Semenivka. Povstalci zostrelili armádny vrtuľník a bojové lietadlo Su-25, píše britský The Guardian.

Tanky a delá

Slavjansk, ktorý je považovaný za baštu separatistov na východe Ukrajiny, je v obkľúčení ukrajinskej armády takmer dva mesiace. Vojaci priniesli do mesta novú obrnenú techniku vrátane tankov a diel, informoval The Guardian.

Rozpory panujú ohľadom operácie ukrajinských vojakov v blízkosti obce Krasnyj Lyman 25 kilometrov severne od Slavjanska. Podľa ukrajinských médií armáda obec ovládla. Šéf slavjanských radikálov Vjačeslav Ponomarjov tvrdí, že vojaci iba zničili niekoľko povstaleckých postov pred obcov. Samotný Krasnyj Lyman zatiaľ nedobyli.

Obeťou aj ministerka

Silný výbuch vážne poškodil sídlo luhanského gubernátora, kde momentálne sídli vedenie Luhanskej ľudovej republiky. Podľa proruských radikálov zasiahla budovu letecká bomba, ktorá explodovala. Niektoré médiá tvrdia, že objekt omylom zasiahli protilietadlovou raketou povstalci. Záchranári našli v budove sedem mŕtvych.

Očití svedkovia potvrdili, že tesne pred výbuchom preletel nad centrom Luhanska ukrajinský bombardér Su-25. Vedenie povstaleckej ľudovej republiky vydalo prehlásenie, podľa ktorého sídlo gubernátora zasiahla kazetová bomba. Obsahovala desiatky malých bômb, napalm a kovové črepiny. Používanie kazetových púm je v mnohých krajinách zakázané.

Dom, ktorý proruskí separatisti okupujú od konca apríla, začal horieť. Hasiči sa ho pokúšali evakuovať. Výbuch si vyžiadal sedem obetí. Desiatky ľudí boli zranené. Medzi obeťami je Natalja Archipovová, ktorú povstalci dosadili do funkcie ministerky zdravotníctva Luhanskej ľudovej republiky. V okolitých domoch rozbila tlaková vlna okná, píše CNN.

Za všetko môže Pentagon

Na incident ostro reagovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podla jeho prehlásenia údajné bombardovanie sídla luhanského gubernátora svedčí o otvorenej neochote Kyjeva hľadať cesty k zmieru a je zločinom proti vlastnému ľudu. Útok hrubo porušuje ženevské dohody z polovice apríla, ktoré vyzývajú účastníkov ukrajinského konfliktu k mierovému riešeniu.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Moskva nepriamo obvinila americký Pentagon. Eskalácia útočných akcíí ukrajinskej armády a ultranacionalistov nastala v čase, keď je v Kyjeve na návšteve námestník ministra obrany USA Derek Sholl

Priamo do kancelárie

Sholl sa v Kyjeve stretol s vicepremiérom Vitalijom Jaremom a šéfom Rady národnej bezpečnosti Andrijom Parubijom. Po rokovaní vyhlásil, že sú na východe Ukrajiny aktívni teroristi, ktorí sa snažia destabilizovať situáciu v celej krajine. Snažíme sa pomôcť Ukrajincom. „Posilňujeme pohraničné služby a konzultujeme obranné záležitosti s ukrajinskými činiteľmi,“ uviedol.

Správy o zodpovednosti za explóziu sú nejednoznačné. Agentúra Unian napísala, že podľa nepotvrdených informácií objekt zasiahla protilietadlová raketa, ktorou chceli povstalci zostreliť nízko letiaci ukrajinský bombardér. Omylom zasiahli neďaleký dom. Raketa údajne dopadla priamo do kancelárie gubernátora.

Letecký útok vylúčil

Túto verziu potvrdil ukrajinský generál Oleksander Rozmaznin, píše denník Kyjev Post. Protilietadlová raketa bola podľa neho odpálená z neďalekého sídla tajnej služby SBU, ktorú okupujú vzbúrenci. „Raketa bola odpálená zo strechy SBU a počas letu jej senzory zareagovali na teplo vyžarované z budovy gubernátora,“ povedal Rozmaznin. Incident podľa neho dokazuje, že nie každý dokáže so zbraňou tohto typu zaobchádzať.

Inú verziu udalosti predložil novinárom hovorca protirerotistickej operácie Alexij Dmytraškovskyj. Podľa jeho tvrdenia nálož explodovala v budove vinou neopatrnej manipulácie. Hovorca vylúčil letecký útok.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ministerstvo vnútra SR posilňuje kapacity EÚ v oblasti civilnej ochrany na zvládanie mimoriadnych udalostí

Letecký útvar Ministerstva vnútra SR v spolupráci s partnermi zo Slovenska a zahraničia vybudoval modul leteckej evakuácie EURACARE …

Consent choices