Bulharsko má zastaviť práce na ruskom plynovode, vyzvala ho Európska komisia

plynovod
PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Európska komisia vyzvala bulharské úrady, aby zastavili práce na plynovode Južný prúd dovtedy, kým sa nezabezpečí súlad projektu s európskym právom.

V súlade s právom

Európska komisia v utorok vyzvala bulharskú vládu, aby zastavila práce na plynovode Južný prúd. Zdôvodnila to pretrvávajúcimi pochybnosťami o súlade projektu ruskej spoločnosti Gazprom s právom Európskej únie.

Komisia vyzvala bulharské úrady, aby nepokračovali v projekte dovtedy, kým sa nezabezpečí plný súlad s európskym právom, uviedla hovorkyňa Európskej komisie pre agentúru Reuters.

Na expertnej úrovni

Komisia už v marci oznámila, že odkladá politické rokovania s Moskvou o plynovode Južný prúd, ktorý má obísť Ukrajinu a prepravovať ruský zemný plyn do Európy cez Balkán.

V tom čase to zdôvodnila vývojom vzťahov EÚ s Ruskom po vystupňovaní napätia na Ukrajine a uviedla, že rokovania budú pokračovať na expertnej úrovni.15 miliárd eur

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 miliárd eur. Od roku 2018 by mal plynovod prepravovať do Európy do 63 miliárd kubických metrov plynu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices