Dušan Chrenek
Dušan Chrenek, vedúci zastúpenia EK na Slovensku. PHOTO: EK/redakcia.

Dušan Chrenek: Šance Maroša Šefčoviča na podpredsedu Európskej komisie sú vysoké

Dušan Chrenek
Dušan Chrenek, vedúci zastúpenia EK na Slovensku. PHOTO: EK/redakcia.

Európa pozná zloženie nového Parlamentu. Rada však stojí pred ďalšou výzvou, a tou je voľba predsedu Komisie. Horúcim adeptom na víťazstvo je Jean-Claude Juncker, známy svojím proeurópskym presvedčením. Aj vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek má radosť, keď sú Slováci spokojní s členstvom v Európskej únii. O tom, čo vlastne táto inštitúcia robí, sa môžete dozvedieť v nasledujúcom rozhovore.

Ako prebieha voľba nového predsedu Európskej komisie?

– Európska rada navrhne na túto funkciu kandidáta, ktorého bude voliť Parlament. Nový predseda musí dostať podporu od členských krajín, čiže od predsedov vlád, ale aj od europoslancov. Do úvahy sa berú tiež výsledky z nedávnych volieb a návrhy na post predsedu každej veľkej politickej skupiny.

Je táto voľba záväzná alebo bude o tom dodatočne rozhodovať aj Parlament?

– Európska rada môže prísť s iným kandidátom. Zmluva o Európskej únii však hovorí o tom, že členské krajiny musia zobrať do úvahy aj výsledky volieb. Keďže najviac hlasov získala Európska ľudová strana, horúcim favoritom je práve jej kandidát Jean-Claude Juncker.

Ako dlho trvá voľba?

– Nového predsedu Komisie by sme mohli poznať už v júli. Po voľbe si musí zostaviť svoju komisiu z predstaviteľov všetkých členských krajín. Jednotliví kandidáti však musia mať vypočutie v Parlamente, ktorý jej novú podobu schváli.

Môže sa stať novozvolený europoslanec Maroš Šefčovič opäť podpredsedom Európskej komisie a eurokomisárom?

– Áno. Predseda vlády Robert Fico potvrdil, že Maroš Šefčovič sa bude o post komisára znova uchádzať. Jeho šance sú v súčasnosti veľmi vysoké, umocnené aj tým, že vo voľbách získal najviac preferenčných hlasov.

Koľko má Európska únia komisárov a koľkí z nich môžu byť podpredsedami Európskej komisie?

– Na každú členskú krajinu pripadá jeden komisár, čo znamená, že ich je dokopy 28. Z nich sa zvyčajne siedmi alebo ôsmi stanú aj podpredsedami, čím sa posilní ich pozícia.

Je hlas malej krajiny, akou je Slovensko, rovnocenný napríklad s komisárom z Nemecka?

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

– Komisia ako celok navrhuje aj európsku legislatívu, a preto je dobré, že každá Krajina má v Komisii zastúpenie. S novými návrhmi prichádzajú všetci komisári, ktorí sa snažia nájsť spoločné riešenie. Navyše, Slovensko svojím počtom obyvateľom reprezentuje len niečo cez 1 percento populácie Európskej únie. Vďaka tomu, že máme svojho vlastného komisára, ktorý je navyše aj podpredsedom Komisie, tak je náš hlas v Európe silnejší.

Čo je Vašou úlohou ako vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku?

– Komisia má v každej členskej krajine svoje zastúpenie, ktoré reprezentuje jej záujmy. Našou zásadnou úlohou je zastupovať Komisiu smerom k vláde a ministerstvám, parlamentu, samospráve, ale aj mimovládnym organizáciám či podnikateľským združeniam. Rovnako sledujeme aj politický, ekonomický a sociálny vývoj na Slovensku. O tejto situácii následne informujeme kolegov z Bruselu, ktorí na základe našich postrehov stanovujú niektoré špecifické politiky formou určitých odporúčaní. Najdôležitejším poslaním je však hovoriť občanom o fungovaní Komisie a ich možnostiach a právach, ktoré im dáva Európska únia.

Čo robíte preto, aby ste dostali Európsku komisiu viac do povedomia bežných ľudí?

– Organizujeme rôzne podujatia cez odborné konferencie až po pracovné stretnutia. Priaznivci koncertov nás dokonca môžu nájsť na festivale Pohoda, kde máme svoj vlastný stánok s diskusiami, hudobnými a divadelnými vystúpeniami a množstvom informačných materiálov a súťaží. Rovnako chodíme aj na Artfilm v Trenčíne, Kremnické gagy a výstavisko Agrokomplex v Nitre. Teší ma, keď ľudia cítia, že sú európskymi občanmi a vážia si členstvo v Európskej únii.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

O ruz

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices