Obama pošle do Európy viac vojakov, kvôli Ukrajine

obama
Barack Obama, americký prezident. PHOTO: Flickr.

VARŠAVA/WASHINGTON- V dôsledku ruského postupu na Ukrajine prehodnotí Biely dom prítomnosť amerických vojakov v Európe. Oznámenie prišlo v čase, keď do Poľska priletel prezident USA Barack Obama. S európskymi vodcami ho čakajú rokovania súvisiace s krízou na Ukrajine, píše USA Today.

Vojenské cvičenia

Americký prezident Barack Obama požiadal v utorok Kongres, aby schválil miliardu dolárov na podporu vojenských aktivít a zvýšenie vojenskej prítomnosti americkej armády v Európe.

Biely dom oznámil, že navrhované financie sa použijú na organizovanie vojenských cvičení, na výcvikové misie a na zvýšenie prítomnosti leteckých i pozemných síl na európskom kontinente.

Jasné záväzky

V rámci tejto iniciatívy chce Washington zvýšiť americkú námornú prítomnosť v misiách NATO v Čiernom a Baltickom mori. Plánuje aj spoluprácu pri posilňovaní vojenských kapacít nečlenských krajín, ktoré susedia s Ruskom vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

„Udalosti na Ukrajine si vyžadujú viac ostražitosti a jasné záväzky,“ povedal americký minister zahraničia John Kerry. „Spojené štáty rýchlo reagovali na nelegálne vojenské akcie Ruska na Ukrajine,“ reagoval na Obamov návrh generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

vojak

Hliadka EÚ sa ocitla pod paľbou azerbajdžanskej armády, tvrdí Arménsko

Arménsko v utorok obvinilo azerbajdžanskú armádu zo spustenia paľby na hliadku EÚ, ktorá monitoruje situáciu …

Consent choices