Vyrieši solidarita európsku zadlženosť? Krajiny už majú dosť úsporných programov

zadlženosť
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Mnohé európske krajiny by privítali ukončenie úsporných programov. V najväčších problémoch so zadlžením sa nachádzajú krajiny ako Grécko, Írsko, Portugalsko, Belgicko, Taliansko alebo Francúzsko. Aké alternatívy sú k dispozícii vzhľadom na priveľké zadlženie?

Jedným z alternatívnych riešení  obrovského zadlženia krajín môže byť banková únia. Doteraz však nedošlo k dosiahnutiu očakávanej rozumnej bankovej únie. Problém je najmä v postupoch Európskej centrálnej banky (ECB). Ioannis Tsamourgelis, profesor vyučujúci medzinárodné financie na Egejskej univerzite: „Veľký nedostatok je, že ECB financuje bankový systém, no bankový systém potom nefinancuje reálne hospodárstvo krajín. ECB by mala financovať reálne sektory hospodárstva a následne cez rast sektorov postupovať k zbližovaniu EÚ a k prekonaniu krízy.“

Podľa Ansgara Belkeho, profesora makroekonómie na univerzite v Duisburgu-Essene, by sa ECB mala dostať z chaosu. Na začiatku podľa neho ako politicky nezávislý orgán konala správne, no teraz jej rozhodnutia musí doplniť aj politika. V Grécku očakáva Belke zapojenie oficiálneho sektora, teda vlád a daňovníkov, pretože takmer polovicu dlhu v krajine dnes majú v rukách oficiálne inštitúcie.

Ďalší problém je v tom, že vlády a európske inštitúcie by sa mali oveľa menej spoliehať na banky. „Výraznou slabosťou Európy je, že jej financovanie príliš závisí od bánk, pričom banky sú priveľké a tým pádom priveľmi nebezpečné pre hospodárstvo“, tvrdí Eric de Keuleneer, profesor z bruselskej obchodnej školy Solvay.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

K riešeniu problémov so zadlženosťou by mohla viesť aj solidarita. Jedným z alternatívnych návrhov na riešenie krízy je zavedenie „mechanizmu solidarity“, prostredníctvom vytvorenia kooperatívnej banky, na ktorej financovanie by mohol prispieť každý občan a nemusel by tak ísť na finančné trhy.

Aké sú ďalšie názory na európsku zadlženosť a alternatívy riešenia tohto problému? Viac sa dozviete v priloženom videu:

O tib

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices