Štáty G7 vyzývajú Rusko, aby prestalo zasahovať na Ukrajine

g7
PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Najvyspelejšie krajiny zo skupiny G7 vyzvali Rusko, aby prestalo neprijateľne zasahovať na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre francúzske médiá poprel akékoľvek ruské zasahovanie v tejto krajine.

Tretia fáza sankcií

Účastníci summitu sa zároveň podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea zhodli na tom, že je nutné naďalej povzbudzovať dialóg a zmierňovať napätie.

„Nemôžeme si dovoliť ďalšiu destabilizáciu na Ukrajine,“
 prehlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Ak nedosiahneme pokrok v otázkach, ktoré musíme vyriešiť, je tu možnosť sankcií, a to aj ťažkých sankcií,“ varovala. Hovorila pritom, že by išlo o tretiu fázu sankcií, čo podľa agentúry Reuters zahrňuje tvrdé obmedzenia v oblasti obchodu, financií a energie. Doposiaľ boli zasiahnuté zmrazením bankových kont a zákazom pobytu na Západe len skupina ruských a krymských hodnostárov.

Nie sú tam ruské sily

Putin v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1 a televíznu stanicu TF1 predtým prehlásil, že o prítomnosti ruských diverzantov na Ukrajine nie sú žiadne dôkazy. „Opakujem vám: v juhovýchodnej Ukrajine nie sú žiadne ruské sily, žiadny ruský inštruktor. Neboli tam a nie sú tam,“ povedal Putin.

„Tvárou v tvár neprijateľnému zasahovaniu do záležitostí Ukrajiny zo strany Ruskej federácie, stojíme pri ukrajinskej vláde a jej ľudu,“ uviedli vo svojom prehlásení zástupcovia G7.

„Nelegálny zábor Krymu Ruskom a akcie vedúce k destabilizácii východnej Ukrajiny sú neprijateľné a musia skončiť,“ píše sa ďalej v dokumente.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Zložte zbrane, vzdajte sa

„Tieto akcie porušujú základné princípy medzinárodného práva a mali by byť predmetom obáv pre všetky národy. Apelujeme na Ruskú federáciu, aby uznala výsledky (ukrajinských prezidentských) volieb, dokončila sťahovanie svojich vojenských síl z hraníc s Ukrajinou, zastavila tok zbraní a bojovníkov cez (ukrajinské) hranice a uplatnila svoj vplyv na ozbrojených separatistov, aby zložili zbrane a vzdali sa násilia,“ vyzvali tiež členovia skupiny G7.

V komuniké účastníci summitu tiež vyzdvihli úspech prezidentských volieb na Ukrajine, ktoré vyhral magnát Petro Porošenko. Potvrdili zároveň svoj záväzok podporovať hospodársku obnovu krajiny. Uvítali v tejto súvislosti rozhodnutie Medzinárodného menového fondu (MMF) z konca apríla schváliť dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliard dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Pomoc MMF podľa expertov zároveň otvorí dvere k ďalším mezinárodným pôžičkám v objeme okolo 15 miliard dolárov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices