Strašné číslo! Ročne zomrie v rozvojových krajinách 1,5 milióna detí, pretože neboli očkované

dieťa v nemocnici
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V záujme zlepšenia zdravia miliónov ľudí v rozvojových krajinách EÚ viac ako zdvojnásobuje financovanie očkovacích látok a imunizácie na celom svete. Každý rok zomrie 1,5 milióna detí v dôsledku chorôb, ktorým by sa dalo zabrániť jednoduchým očkovaním. EÚ preto na obdobie rokov 2014 – 2020 zvýšila finančné prostriedky na 25 miliónov EUR ročne v porovnaní s približne 10 mil. EUR v predchádzajúcich rokoch.

Financovanie pomôže Aliancii GAVI, neziskovej organizácii zameranej na zlepšenie prístupu k imunizácii, chrániť ďalšie milióny detí pred smrteľnými chorobami v najchudobnejším krajinách sveta. Organizácia zastupuje všetky kľúčové subjekty pôsobiace v oblasti globálnej imunizácie, od vlád darcovských krajín a zdravotníckych orgánov po subjekty občianskej spoločnosti, odvetvie vyrábajúce očkovacie látky a súkromné spoločnosti.

Podpora pre každú krajinu je prispôsobená jej potrebám. Aliancia GAVI môže tým, že využije silné stránky svojich členov, spojiť dopyt z každej krajiny, a tak zabezpečiť predvídateľné a dlhodobé financovanie. Vďaka tomu dochádza k ďalšiemu zníženiu cien, čím sa umožňuje, aby život zachraňujúce očkovacie látky dostalo čo najviac detí. Zhruba dve tretiny poskytnutého financovania smerujú do afrických, karibských a tichomorských krajín. Vďaka darcom, ako je EÚ bolo od roku 2000 zaočkovaných takmer pol miliardy detí, čím sa podarilo zachrániť približne 6 miliónov životov.

Aliancia GAVI financuje 11 očkovacích látok vrátane vakcín proti pneumokokovým ochoreniam a rotavírusom, čo sú najčastejšie príčiny pneumónie a hnačky, ktorým sa dá predchádzať očkovaním, a ľudského papilomavírusu, ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Úloha Aliancie GAVI je úzko spätá s rozvojovou politikou EÚ, ktorej cieľom je znížiť chudobu a pomôcť dosiahnuť miléniové rozvojové ciele OSN do roku 2015. Aby EÚ pomohla zlepšiť pracovné podmienky a vytvoriť efektívne a udržateľné zdravotné systémy v rozvojových krajinách, pôsobí aj v iných oblastiach zdravotnej starostlivosti, akými sú výživa, voda a hygiena a bezpečnosť cestnej premávky. Okrem financovania zdravotnej starostlivosti prostredníctvom Európskeho rozvojového fondu a nástroja financovania rozvojovej spolupráce EÚ vytvorila program celosvetových verejných statkov a problémov, ktorý je zameraný na riešenie cezhraničných zdravotných problémov, ako je kontrola nákazlivých chorôb.

EÚ v rámci svojej podpory zdravotnej starostlivosti od roku 2004 prispela k imunizácii 18,3 milióna detí vo veku do jedného roka proti osýpkam, viac než 8 500 zdravotníckych stredísk bolo postavených, opravených alebo zariadených a uskutočnilo sa 17 miliónov konzultácií o reprodukčnom zdraví.

O kat

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices