Únia pomáha Moldavsku. Vidí v ňom partnera

Moldavsko
Moldavsko. PHOTO: Flickr.

Členovia Komisie navštívili šéfa moldavskej vlády Iurieho Leancă. Zaujímali sa o zmeny v štruktúre krajiny, ktoré ju majú priviesť na najväčší jednotný trh – európsky. Podľa Barrosa je Moldavsko stabilné a bude rásť.

Znamená to, že 27. júna tohto roku sa stretnú obe strany a podpíšu Asociačnú dohodu, ktorá zahrňuje aj dohodu o vytvorení hlbokej a komplexnej zóny voľného obchodu. To bola podmienka z rokovaní z minulého roka, kedy Únia na oplátku ponúkla Moldavsku úplné otvorenie svojho trhu pre jej vínny obchod. Od konca apríla tiež platí pre obyvateľov krajiny bezvízový styk. Od uzatvorenia dohody si premiér Leancă sľubuje najmä vzkriesenie a rast ekonomiky. K tomu má prispieť aj nadviazanie vzťahov s EÚ v energetickom, dopravnom, environmentálom prostredí. To sa týka aj verejného zdravotníctva, ochrany spotrebiteľov, vzdelania a kultúry. Zlepšenie pomerov prináša krajine možnosť vstúpiť na európsky trh – najväčší jednotný na svete.

Komisia schválila 25 miliard moldavskému sektoru vzdelávania, ktoré majú reformovať kvalifikovanie pracovných pozícií tak, aby boli kompatibilné s európskymi trendmi trhu. Predseda Barroso očakávala od tejto pomoci nárast kvalitných pedagógov, inováciu výučbových technológií a informačných a komunikačných technológií. Dlhodobým zámerom finančnej injekcie je zníženie nezamestnanosti, ktorá trápi Kišiňov dlhé roky. Práve nezamestnanosť späto súvisí s chabou konkurencieschopnosťou republiky.Mimo toho potečie do moldavskej kasy 30 miliard na podporu verejných inštitúcií a prostredia súkromných podnikateľov. Financie našla Komisia v nástroji „More for More“.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Dôvodom, prečo Moldavsko nedokázala rozširovať svoju ekonomickú silu je energetická závislosť na iných krajinách, vrátane 100% dovozu plynu. K tomu, neexistuje priamy plynovod medzi krajinou a zónou Únie. K pristúpeniu Kišiňova k Asociačnej dohode bude v budúcnosti otvorený 42 km dlhý plynovod medzi rumunským mestom Iaşi a moldavským Ungheni. Jeho výstavba je od leta 2013. Znamená to, že Moldavsko bude prvýkrát vo svojej histórii nakupovať plyn priamo z EÚ na úrovni medzinárodného trhu. Európsky nástroj susedstva a partnerstva dotoval projekt 7 miliónmi (25% celkových nákladov). 

Barroso vidí v Moldavsku potenciál k utváraniu rôznych vzťahov s Úniou, od ekonomických, hospodárskych po kultúrne a pod.

O mve

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices