Aj máj 2014 priniesol oslabenie eura. Ako 4 máje pred ním

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V pondelok sa v USA a vo Veľkej Británii sviatkovalo a mnohé burzy tak ostali zatvorené. Pozornosť sa preto sústredila na európsku seansu, ktorú ale vzhľadom na výpadok londýnskych obchodníkov charakterizovali nižšie zobchodované objemy. Euru sa ale vcelku darilo, keď si voči doláru polepšilo späť nad úroveň svojho dlhodobého priemeru aj napriek tomu, že guvernér ECB Draghi hovoril o možnom uvoľnení menovej politiky v eurozóne.

„Euro posilnilo z ranných 1,3620 EURUSD až na záverečných 1,3650 EURUSD“, hovorí Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. V utorok spoločná mena eurozóny oslabila na najnižšiu úroveň od Valentína a otestovala hladinu 1,3610 EURUSD. Dôvod je jasný, a to blížiace sa zasadnutie ECB a silnejúce hlasy volajúce po uvoľnení menovej politiky v eurozóne. V stredu euro takmer nepretržite oslabovalo a voči doláru si pohoršilo až pod hladinu 1,3600 EURUSD.

Pod touto úrovňou sa euro spočiatku obchodovalo aj vo štvrtok, no s pribúdajúcimi hodinami si postupne polepšovalo a po príchode amerických obchodníkov k monitorom siahlo na úroveň 1,3620 EURUSD. Túto úroveň euro v piatok ešte vylepšilo, keď si aj „vďaka“ horším dátam z USA v podobe revízie HDP za prvý kvartál polepšilo na úroveň 1,3650 EURUSD. Túto hladinu ale napokon spoločná mena eurozóny neudržala a deň, týždeň i mesiac uzavrela na úrovni 1,3635 EURUSD. Za mesiac tak euro na sile stratilo – 1,7 %. Naše slová z úvodu mesiaca o tom, že v máji sa euru už tradične nedarí, sa tak do bodky naplnili.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Kurzový vývoj mien našich susedov bol uplynulý týždeň zmiešaný. Česká koruna a maďarský forint si voči euru mierne pohoršili a poľský zlotý naopak nepatrne posilnil. Česká koruna si voči euru odpísala – 0,2 % a v piatok zatvárala obchodovanie na úrovni 27,480 EURCZK.

V medzimesačnom porovnaní sa jej kurz v podstate nezmenil a aj v máji tak bola najstabilnejšou menou nášho regiónu. Maďarský forint minulý týždeň voči euru oslabil tiež o – 0,2 % na úroveň 302,70 EURHUF, no medzimesačne bol voči spoločnej mene eurozóny o 1,4 % silnejší. Poľský zlotý si počas uplynulého týždňa polepšil o 0,2 % a podobne ako maďarský forint, aj zlotý v máji voči euru získal 1,4 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices