Ukrajina uzavrela hraničné priechody do Ruska, pätnásť mŕtvych

ukrajina
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinská vláda rozhodla, že s ohľadom na nestabilnú bezpečnostnú situáciu uzavrie osem hraničných priechodov do Ruska. Agentúra ITAR-TASS oznámila, že na hraniciach padlo pätnásť ozbrojencov. V Doneckej a Luhanskej oblasti sa bojuje.

Ukrajina – uzavretý hraničný priestor v Amrisiivke

Ministerstvo zahraničia má o novom opatrení informovať ruské úrady. Sedem prechodov bolo uzavretých v Luhanskej oblasti, v Doneckej oblasti zatiaľ len prechod do Marynivka. Odtiaľ vo štvrtok prichádzali správy o tvrdých bojoch.

Útoky ozbrojencov

Na pohraničný post pri Marynivke zaútočila z ukrajinského aj ruského územia asi stovka ozbrojencov, ktorí mali k dispozícii aj obrnený transportér a ťažké guľomety. Boje trvali až vo večerných hodín. Na pomoc prišli aj jednotky ukrajinskej armády.

Časť radikálov podľa ukrajinských médií uprchla cez hranicu do Ruska, na mieste podľa agentúry Unian zostalo pätnásť mŕtvych vzbúrencov.

Likvidovanie vzbúrencov

Podľa ukrajinského serveru Cenzor súvisí uzatvorenie hraničných prechodov s armádnym rozkazom likvidovať vzbúrencov priamo v hraničnom pásme. Dovtedy ukrajinskí pohraničníci hájili pozície dvadsať až tridsať kilometrov od hraníc. Padlo rozhodnutie presunúť obranu priamo na hranicu.

„Ozbrojenci, ktorí prenikajú z druhej strany hraníc, budú silové zložky likvidovať všetkými prostriedkami,“ povedal ukrajinskému serveru zdroj z prezidentskej kancelárie.

Tri piliere

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko chce krízu na východe krajiny vyriešiť do troch mesiacov. Počíta so zapojením USA, Európskej únie a Ruska. „Hneď potom, čo predstaví svoj reformný plán, podnikne prezident prvú cestu do postihnutej oblasti. Cieľ je jasný – Donbas,“ uviedla agentúra ITAR-TASS.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Niekdajší námestník ukrajinského ministerstva vnútra Oleksander Čalyj povedal, že Porošenkov mierový projekt má tri hlavné piliere. Prvým je mierové dosiahnutie vnútropolitickej dohody, ďalším medzinárodný dialóg v Ženeve a posledným bilaterálne vyjednávanie s Ruskom.

Obrnené transportéry

Poradca ukrajinského ministra vnútra oznámil, že pri zrážkach s vládnymi vojakmi na hraničnom priechode s Ruskom zahynulo 15 proruských ozbrojencov.

Anton Heraščenko uviedol, že ukrajinská pohraničná stráž sa dostala do konfliktu s ozbrojenými mužmi, ktorí prišli z Ruska na nákladných autách a na obrnenom vozidle. Pokúšali sa prekročiť hranicu v dedine Marynivka na východe Ukrajiny.

Stovky mŕtvych povstalcov

Heraščenko povedal, že útočníkov podporovalo asi sto povstalcov, ktorí prišli z ukrajinskej strany hranice. Podľa jeho slov utrpelo zranenia päť ukrajinských vojakov. Zomrelo pätnásť ozbrojencov. Ukrajinskí vojaci týždne bojujú s proruskými militantmi, ktorí odmietajú uznať vládu v Kyjeve za legitímnu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices