Boje v Slavjansku pokračujú. Separatisti zostrelili lietadlo

separatista
Separatista v Slavjansku. PHOTO: Flickr.

SLAVJANSK – Separatisti na východe Ukrajiny zostrelili ukrajinské lietadlo typu Antonov. Piloti sa zachránili. Boje najmä v Slavjansku pokračujú a miestni hovoria o neustálom ostreľovaní a explóziách. O kríze na Ukrajine diskutovali aj štátnici, ktorí sa zhromaždili vo Francúzsku pri príležitosti osláv vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny.

Podľa ukrajinskej armády bol zostrelený transportný stroj typu An-26, ktorý prevážal humanitárnu pomoc, ozbrojenci tvrdia, že išlo o špehovacie lietadlo.

V stotridsaťtisícovom Slavjansku pokračujú boje a ostreľovania, opisujú obyvatelia mesta. Vládne jednotky údajne rovnako zaútočili na pozície rebelov blízko mesta. Podľa reportéra BBC, ktorý sa nachádza v oblasti, vojaci Slavjansk obkľúčili a na mieste je aj vojenská technika a zbrane.

Koniec krviprelievania

Ukončenie krviprelievania na východe Ukrajiny sa stalo témou rozhovorov politikov, ktorí sa zišli Normandii, aby si pripomenuli 70. výročí vylodenia spojencov.

Prvé krátke stretnutie Putina s Porošenkom prebiehalo aj za prítomnosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Françoisa Hollandea. Oba štátnici chcú čo najrýchlejšie ukončenie krviprelievania na východe Ukrajiny. Zhodli sa, že bojové akcie by mali zastaviť vládne sily a aj povstalcov.

Inaugurácia

Aj keď Putin údajne vyjadril určitú spokojnosť so zámermi Petra Porošenka, nezabudol pohroziť opatreniami v prípade podpisu asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Porošenko podľa ukrajinských médií k stretnutiu s Putinom povedal, že už v najbližšej dobe očakáva uznanie nedávnych ukrajinských prezidentských volieb Ruskom. V sobotu sa v Kyjeve koná slávnostná Porošenkova inaugurácia.

Prísun zbraní

Ceremoniálu sa zúčastnia zástupcovia 56 štátov sveta, napríklad americký viceprezident Joe Biden či prezident EU Herman Van Rompuy.

S Putinom v Normandii hovoril aj americký prezident Barack Obama. Podľa jedného z Obamových poradcov prezident ruskému vodcovi povedal, že k zníženiu napätia na Ukrajine príde, keď Kremeľ uzná Petra Porošenka legálnym ukrajinským prezidentom.Taktiež mu dal jasne najavo, že by Moskva mala prestať podporovať separatistov a zastaviť prísun zbraní a materiálu cez hranice.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices