Do Bruselu prichádza 371 nových europoslancov, toto sú niektorí z nich

mercedes bresso
Mercedes Bresso, nová europoslankyňa z Talianska pri vybavovaní vstupu do EP. PHOTO: Flickr.

Minulý týždeň začali novozvolení europoslanci prichádzať do Bruselu. Ich mandát začne oficiálne až prvého júla, keď dostanú volebné karty, no už teraz vybavujú potrebné administratívne záležitosti. K dispozícii sú im informačné stánky v 24 jazykoch. Aj politické skupiny už teraz organizujú svoje schôdze, no ustanovujúce zasadanie ôsmeho volebného obdobia je neplánované až na prvého júla, Stretli sme sa s dvomi novými poslancami, ktorí sa akurát zoznamovali s novým prostredím.

371 poslancov zo 751 je úplne nových. V Parlamente budú pracovať počas nasledujúcich piatich rokov. Je medzi nimi aj Brian Hayes, írsky poslanec z Poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany. Predtým ako nastúpil do Európskeho parlamentu, pracoval tento 44-ročný Dublinčan v oboch komorách írskeho parlamentu. Od roku 2011 bol írskym ministrom financií.

Mercedes Bresso je talianska poslankyňa zo skupiny Socialistov a Demokratov. V roku 2010 sa stala prvou ženou, ktorá predsedala Výboru regiónov. Taktiež bola šéfkou talianskeho kraja Piemonte (obdoba nášho vyššieho územného celku) a pôsobila aj ako profesorka ekonómie – naposledy v turínskej polytechnickej univerzite.

Brian Hayes

Prvé, čo mi udrelo do očí, je samotná veľkosť budovy. Mám však výhodu v tom, že ako člen írskej vlády som počas posledných troch rokov do Parlamentu chodil dosť pravidelne. Ľudia sú tu k nám poslancom veľmi priateľskí a nápomocní, čo je pre nás dosť povzbudzujúce.

Mercedes Bresso

Brusel pre mňa nie je nový, pretože už od roku 2004 som ho pravidelne navštevovala počas svojich pracovných ciest. Mám ho veľmi rada, je to veľmi živé a multikultúrne mesto. Mám tu svoj vlastný dom a som šťastná, že môžem žiť v hlavnom meste Európy. Môj manžel je Francúz a ja sa cítim byť občiankou Európy.

Čomu sa zvyčajne venujete vo svojom voľnom čase?

Brian Hayes

Hrávam golf alebo tenis. A mám veľmi rád rýchlu chôdzu.

Mercedes Bresso

Mojimi koníčkami sú najmä knihy, plávanie a cestovanie. Milujem čítať, no knihy aj sama píšem. Moji obľúbení spisovatelia sú Jorge Luis Borges, Marguerite Yourcenar a Italo Calvino. Z ekonomických autorov mám rada Josepha Stiglitza a Nicholasa Georgescu-Roegena.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Ktoré osobnosti z histórie alebo súčasnosti pokladáte sa svoj vzor?

Brian Hayes

Mojím vzorom je írsky katolícky osloboditeľ a emancipátor Daniel O´Connell, ktorý ukázal, že aj nenásilná parlamentná politika môže fungovať. Taktiež obdivujem Winstona Churchilla za to, ako chrabro sa postavil proti fašizmu.

Mercedes Bresso

Zakladateľov Európskej únie Jacquesa Delorsa a Altiera Spinelliho. A politických mysliteľov Carla Rosselliho, Carla Cattanea a Alexisa de Tocqueville.

Ktorým témam by ste sa počas svojho mandátu chceli venovať najviac?

Brian Hayes

Je potrebné vyriešiť otázku bankovej únie a zabezpečiť, aby mali európske malé a stredné podniky prístup k novým úverovým linkám. Čo sa týka reformy nášho systému verejnej správy, mali by sme sa učiť z osvedčených postupov. No hlavnou prioritou, a to platí pre všetky inštitúcie, nielen Parlament, by malo byť riešenie nezamestnanosti mladých a znižovanie podielu dlhodobo nezamestnaných. Ľudia chcú mať v Európe sociálne trhové hospodárstvo založené na podpore podnikania, zvýšenej konkurencieschopnosti, vysokej odbornosti a inováciách. Ak nebudeme pracovať na rozvoji týchto oblastí, k moci sa dostanú rozličné agresívne a neonacionalistické sily na úkor politického stredu.

Mercedes Bresso

Chcela by som znovu vybudovať dôveru občanov v inštitúcie. Verím v posun právomocí a myslím si, že tie dôležitejšie kompetencie, ako napríklad zahraničné veci, obrana a financie, by mali patriť Európskej únii, zatiaľ čo tie menej dôležité by v zmysle princípu subsidiarity mali ostať na lokálnej úrovni. Hlavným cieľom by malo byť vytvorenie konfederálneho štátu.

O red

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices