Nový ukrajinský prezident Porošenko: Krym patrí nám

Petro Porošenko
Petro Porošenko. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko na sobotnom zasadnutí parlamentu v Kyjeve zložil prísahu a nastúpil do úradu. Stal sa piatou hlavou ukrajinského štátu.

Ako nový prezident vyzval Petro Porošenko proruských povstalcov, aby zložili zbrane, ponúkol im amnestiu a ponúkol koridory na návrat ruských ozbrojencov späť do vlasti.

„Nechcem vojnu, nechcem pomstu. Chcem nastoliť mier. Začnem tým, že navrhnem mierový plán,“ vyhlásil Porošenko v inauguračnom prejavem ktorý predniesol po zložení prísahy.

Porošenko zdôraznil aj to, že krymský polostrov, ktorý v marci anektovali Rusi, stále považuje za súčasť Ukrajiny. „Krym bol, je aj bude súčasťou Ukrajiny. O tom nebudeme diskutovať,“ povedal.

Nový prezident nemieni pristúpiť na federalizáciu Ukrajiny, k čomu sa snaží Moskva Kyjev už dlhšie prinútiť. Porošenko zdôraznil, že Ukrajina zostane jednotným štátom.

Ukrajina v EÚ

Petro Porošenko sľúbil dialóg s obyvateľmi rebelujúcich oblastí, ale nie s ozbrojenými povstalcami. „Rokovať s vrahmi a zločincami nebudeme,“ jednoznačne vyhlásil.

Porošenko dal taktiež jednoznačne najavo, že stojí o plné členstvo Ukrajiny v Európskej únii.

Po zložení prísahy sa prezident presunul na Sofijské námestie v centre Kyjeva, kde sa bude konať slávnostné uvedenie veliteľov ukrajinských ozbrojených síl.

Biden aj Van Rompuy

Slávnostného aktu sa zúčastnilo množstvo zahraničných štátnikov vrátane amerického viceprezidenta Josepha Bidena a prezidenta Európskej únie Hermana Van Rompuya.

Porošenko ešte v piatok absolvoval krst ohňom na spomienkových podujatiach vo francúzskej Normandii, kde sa stretol s viacerými svetovými lídrami, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkel či ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten na inauguráciu pozvaný nebol, Rusko zastupuje veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov.

S dôverou sa na Porošenka obracajú mnohí. „Verím, že vedenie prezidenta Porošenka prispeje k stabilizácii krajiny,“ vyhlásil šéf NATO anders Fogh Rasmussen. Spojenci v Severoatlantickej aliancii sú naďalej odhodlaní zotrvať v podpore zvrchovanosti, nezávislosti a celistvosti Ukrajiny,“ dodal.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Prezident Porošenko dostal silný mandát k pokračovaniu v reformách a k tomu, aby z Ukrajiny vytvoril modernú a demokratickú krajinu,“ doplnil ho prezident Európskej únie Van Rompuy.

Čokoládový kráľ

Štyridsaťosemročný Porošenko pochádza z Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Je vyštudovaným ekonómom. Podnikať začal krátko po rozpade Sovietskeho zväzu, od ktorého sa Ukrajina oddelila v roku 1990.

V 90. rokoch zbohatol na predaji kakaových bôbov a neskôr sa mu podarilo prevziať viacero firiem na výrobu sladkostí. Dodnes ho preto často prezývajú „Čokoládový kráľ“.

Do politiky vstúpil v roku 1998, keď ho zvolili za poslanca parlamentu za Jednotnú sociálnodemokratickú stranu Ukrajiny lojálnu vtedajšiemu kontroverznému prezidentovi Leonidovi Kučmovi.

Sponzor Oranžovej revolúcie

Porošenko o dva roky hnutie opustil a spoluzaložil stranu Solidarita. Neskôr sa stal šéfom volebnej kampane strany Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka.

Porošenka považujú za jedného z hlavných finančných sponzorov takzvanej Oranžovej revolúcie, ktorá v roku 2004 viedla k víťazstvu Juščenka v prezidentských voľbách.

Porošenko zastával aj viaceré exekutívne posty vrátane šéfa ukrajinskej národnej banky a v rokoch 2009 až 2010 bol ministrom zahraničných vecí. Neskôr sa stal ministrom pre obchod a hospodársky rozvoj.

V prezidentskej kampani Porošenko prisľúbil priblíženie Ukrajiny k Európskej únii. Chce však udržiavať aj korektné vzťahy s Ruskom.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices