Do Európskeho parlamentu sa opäť prebojovali zástupcovia srandistických strán

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Európske voľby u nás rýchlo preboleli a záujem o európsku politiku sa vrátil do starých koľají, alebo skôr do depa. V Bruseli sú však intenzívne dozvuky. Niektorí politickí veteráni kritizujú fakt, že do Európskeho parlamentu sa opäť prebojovali zástupcovia strán zameraných na jedinú tému (Pirátska strana), alebo priamo srandistické strany (ako v minulom čísle spomínaná nemecká DiePartei). Nemožno sa diviť. Je ťažké sa sústrediť na úmorné zlepšovania života euro-občanov, keď vedľa vás sedí poslanec, ktorého hlavným programovým bodom je vybojovanie piva zdarma pre všetkých. Hoci niektorí nezávislí pozorovatelia by prisahali, že celý europarlament normujúci vysávače je jedno veľké (a drahé) spiknutie satirikov.

Na stole sú aj dôležitejšie témy, najmä voľba nového šéfa Komisie. Richard Sulík to asi sotva bude, hoci nemecká AfD navrhla, že po 56 rokoch by prezidentom Komisie snáď mohol byť aj Východoeurópan, a spomenula meno slovenského nováčika. Reálne sa zvažujú mená z troch najsilnejších frakcií – Juncker, Schulz, Verhoefstadt. Teda trojica dokonale zameniteľných europolitikov. Napríklad podľa prieskumu v 15 európskych krajinách najhorúcejšieho kandidáta, luxemburského expremiéra Jean-Claude Junckera, pozná iba 8 % ľudí. Vo Veľkej Británii 99 % ľudí netuší kto to je, hoci v rukách prezidenta Komisie sa koncentruje najväčšia politická moc v rámci európskych orgánov. Niektorí preto už poznajú meno nového prezidenta. Volajú ho Schjunckstadt.

Úrokové miery spadli na -0,1% v prípade depozít komerčných bánk v ECB

Posledné týždne sa finančníci a ekonómovia predbiehali v odhadoch toho, aký krok spácha ECB v júni v rámci stimulovania ekonomiky. Nemecký bulvár už titulkami intenzívne pripravoval nemeckých sporiteľov na očakávaný scenár – pokles úrokových sadzieb – miestami až do negatívnej hodnoty. Dnes sme sa to dozvedeli. Úrokové miery spadli na -0,1 % (na depozitá komerčných bánk v ECB), 0,15 % (refinančná) a na 0,4 % (jednodňová refinančná). Znamená to, že banky budú musieť ECB platiť, keď si u nej uložia peniaze. Cieľom je donútiť banky aby rezervy použili na dosahovanie príjmu – čiže poskytli ich ako úvery . Problémom je, že kým minulý rok v ECB „spalo“ niekoľko stoviek miliárd eur, dnes to je výrazne menej, keďže väčšina z nich už odišla na splatenie pôžičiek LTRO, ktoré pred takmer troma rokmi ECB bankám poskytla. Takže efekt bude minimálny, kvantitatívne uvoľňovanie ostalo stále iba pri rečiach. Úroky na štátnych dlhopisoch zatiaľ ďalej padajú – desaťročné dlhopisy poloskrachovaného Španielska vynesú menej ako 3 %.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Francúzski zamestnanci bicyklujúci do práce dostanú ku mzde príplatok

Zakončíme letne. Francúzske ministerstvo dopravy v spolupráci s asi 20 firmami spustilo pilotný projekt, v ktorom zamestnanci bicyklujúci do práce dostanú ku mzde príplatok 25 centov za každý odbicyklovaný kilometer do práce. Vzhľadom k miestnej náture je pravdepodobné, že miestni hipsteri založia odbory a budú sa dožadovať 50 % príplatku pri jazde na bicykli bez prehadzovačky.

Víkend má byť pekný, tak si zajazdite na bicykli aj zadarmo.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices