Inflácia v eurozóne klesla počas mája výraznejšie než očakávali pozorovatelia trhu

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Inflácia v eurozóne klesla počas mája výraznejšie než očakávali pozorovatelia trhu. Rýchly odhad naznačil spomalenie medziročného rastu cien z 0,7% v apríli na 0,5%, čo vytvorilo dodatočný tlak na ECB. Tá má svoje pravidelné zasadnutie k riadeniu menovej politiky práve tento štvrtok 5.júna.

„Inflácia sa v eurozóne nachádza pod úrovňou 1% už od októbra minulého roku, no úroveň, kde by ECB pritom rada videla infláciu je v okolí dvoch percent,“ hovorí Andrej Arady, makronóm VUB banky. Menoví politici už počas ostatných zasadnutí deklarovali svoju nespokojnosť s inflačným vývojom. K pomalému rastu cien sa totižto pridal aj fakt, že oživenie ekonomiky počas ostatných mesiacov napredovalo slabšie, než sa pôvodne očakávalo.

Hoci je primárnym cieľom ECB cenový vývoj, tá vo svetle oživenia ekonomiky a očakávaní postupného rastu inflácie slabý cenový vývoj akceptovala. Od najbližšieho zasadnutia však očakávame aj revíziu odhadov inflácie pre tento a budúci rok smerom nadol. Ďalšie negatívne prekvapenie, tesne pred zasadnutím k menovej politike preto zvýšilo pravdepodobnosť zníženia základnej refinančnej sadzby na 0,1% alebo 0,15%. Objektívne, rozdiel medzi dopadom týchto dvoch úrovní je zanedbateľný. Dôležitý je ďalší signál, že

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

ECB je pripravená a ochotná konať. Zvyšuje sa tak aj pravdepodobnosť zníženia depozitnej sadzby do zápornej hodnoty. Okrem štandardných nástrojov môže ECB siahnuť aj po nekonvenčných nástrojoch menovej politiky na podporu likvidity vo finančnom systéme. Najdiskutovanejšími možnosťami je ukončenie sterilizácie nakupovaných aktív v programe SMP.

Toto opatrenie je zamerané na ďalšie navýšenie likvidity. Druhou pravdepodobnou možnosťou na stole je tretie kolo dlhodobého repo tendra LTRO, ktoré má za účel do finančného systému priamo napumpovať lacné peniaze s dlhodobou splatnosťou. V hre ostáva aj priamy nákup dlhodobých aktív, ktorý by bol obdobou kvantitatívneho uvoľňovania v USA. Túto možnosť si však podľa našich odhadov ECB skôr ponechá ako záložný plán v prípade potreby na ďalšie obdobie.

O red

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices