Na Ukrajine zajali českých žoldnierov, tvrdia separatisti

proruskí separatisti
Proruskí separatisti. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Proruskí rebeli na východe Ukrajiny údajne zajali viacerých zahraničných žoldnierov, medzi ktorými sú aj českí občania. Aspoň to tvrdí jeden z predákov povstalcov na východe krajiny Miroslav Rudenko. České úrady však doposiaľ o žiadnych zajatcov nevedia.

Hovorkyňa českej diplomacie správy o zadržaných žoldnieroch zatiaľ nevie potvrdiť. „Počujem niečo takéto prvýkrát,“ povedala hovorkyňa Johana Grohová.

Ani české ministerstvo obrany o zajatých vojakoch nevie, Podľa hovorcu rezortu sa v momentálne žiadny český vojak nezúčastňuje pozorovateľskej misie na Ukrajine.

Rovnako je n tom aj česká kontrarozviedka, ktorá nemá informácie o českých žoldnieroch na Ukrajine. „Našou prioritou je starať sa o bezpečnosť Českej republiky. Predvídať riziká, ktoré by mohli vzniknúť, a ktoré by mohli ohroziť náš štát. O tom, že by nejakí Česi opustili republiku s viditeľným zámerom zúčastniť sa bojov na Ukrajine nemáme informácie,“ informoval hovorca Bezpečnostnej informačnej služby Jan Šubrt.

Medzi zajatcami boli podľa rebela Rudenka, ktorý sa označuje za miestopredsedu vlády nikým neuznanej doneckej ľudovej republiky, muži afrického vzhľadu, občania Česka a Poľska.

Dvesto zajatcov

Donecký gubernátor Serhij Taruta v piatok uviedol, že rebeli držia v zajatí viac ako dvesto ľudí z rôznych krajín.

Ukrajinské úrady už veľakrát popreli tvrdenia rebelov, že vládne sily využívajú zahraničných žoldnierov na potlačenie povstania.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Prítomnosť českých žoldnierov na Ukrajine by ma vôbec neprekvapila, ale žiadne informácie o tom nemám,“ povedal bývalý náčelník Vojenskej spravodajskej služby Českej republiky Ándor Šándor. „Určite je množstvo ľudí, ktorí dávnejšie pôsobili v špeciálnych jednotkách a potom odišli do bezpečnostných agentúr. Na Ukrajinu sa potom mohli vydať ako dobrovoľníci, čo je samozrejme na každého individuálnom rozhodnutí. V Sýrii je 12 tisíc bojovníkov zo zahraničia, takže aj na Ukrajine môžu byť nejakí,“ dodal Šándor.

Nezvestní pozorovatelia

Z Ukrajiny prišlo v posledných týždňoch niekoľko správ o zadržaných účastníkoch zahraničných pozorovacích misií.

Momentálne Agentúra pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vie o dvoch nezvestných tímoch.  Jedna skupina, v ktorej sú pozorovatelia zo Švajčiarska, Estónska, Turecka a Dánska zmizla v Doneckej oblasti 26. mája a druhý tím, ktorí pôsobí v Luhanskej oblasti je nezvestný od 29. mája.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices