Tretí grécky bail-out bude Európu stáť len jednociferné miliardové číslo

Grécky parlament
Grécky parlament. PHOTO: Flickr.

EÚ sa pred voľbami podarilo vyhnúť PR katastrofe, napríklad ďalšiemu bankrotu Grécka. Takže teraz sa mu môže konečne začať venovať. Nemecký minister financií Schauble sa vyjadril, že tretí grécky bail-out bude Európu stáť len jednociferné miliardové číslo. Mucha oproti doterajším 240 miliardám. Správna otázka však znie, koľko bude stáť štvrtý, piaty, šiesty…? Záchrana topiaceho sa Grécka v počte častí môže pomaly konkurovať seriálu Baywatch.

Grécki politici už tradične tvrdia, že žiaden ďalší bail-out nepotrebujú. Uvidíme, či vydržia dlhšie ako španielska vláda. Tá bail-out popierala ešte pár hodín pred tým, ako ho dostala. No domáce požiare musia hasiť neustále. Snaha udržať grécky moloch štátu v chode (spomínate na ich plán postaviť automobilový okruh uprostred najväčšej krízy?) priniesla rapídne zvýšenie daní. Dnes štvrtina obyvateľstva, teda 2,5 milióna Grékov, má problém platiť dane, a ich dlh voči štátu každý mesiac narastá o miliardu eur (400 eur na dlžníka). A to ich v júli ešte čaká nábeh novej dane z nehnuteľností. Nuž, asi budú potrebovať veľmi veľkú basu.

Španielska vláda je zúfalá, chce zaviesť novú daň na prázdne domy

Možno si to povšimlo Španielsko a preto chce vláda znížiť sadzbu dane z príjmu právnických osôb z úrovne 30 % na 25 %. Niektoré ich nápady sú však skôr zúfalým výkrikom. Napríklad nová daň na prázdne domy. Tých je po prasknutí realitnej bubliny v krajine niekoľko miliónov, ale banky ich do značnej miery držia mimo trh. Za prvé preto, že sa nedajú predať, a za druhé preto, že nemusia hneď realizovať straty. Štát bude touto daňou do značnej miery zdaňovať aj sám seba. Štátna „zlá“ banka Sareb totiž len v Katalánsku vlastní 40 000 prázdnych obytných jednotiek, ktoré prevzala od komerčných bánk. Možno ďalším nápadom bude daň z nezamestnanosti, to by mohlo pomôcť!

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Portugalskej vláde zase skomplikoval život miestny ústavný súd, ktorý vyhlásil 800 miliónové škrty na platoch v štátnej správe za protiústavné. Vláde tak vznikla v rozpočte diera 700 miliónov, čo si všimli aj EÚ a MMF a zablokovali vyplatenie 2,6 miliardovej splátky pomoci, ktorú Portugalsko dostáva od roku 2011.

 Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices