Viete, čo znamenajú slová Spitzenkandidaten, camembert a stemfie?

europsky parlament
PHOTO: Flickr.

Európske voľby sa konajú každých päť rokov a tak, ako každá dôležitá udalosť, aj ony majú svoj vlastný slovník. Počas volieb a predvolebného obdobia sa v novinách a na internete veľmi často objavovali slová ako Spitzenkandidaten, camembert a stemfie. Viete, čo tieto nové prírastky do volebného žargónu znamenajú? Čítajte ďalej, vysvetlíme vám.

Spitzenkandidaten
Týmto termínom sa označujú kandidáti na post predsedu Európskej komisie, ktorých predkladajú jednotlivé európske politické strany. V nemčine sú títo „špičkoví kandidáti“ favoritmi strán, ktoré ich menujú ako uchádzačov o post kancelára.

Camembert
S francúzskym syrom má spoločný len svoj okrúhly tvar. Takto sme počas volieb začali volať farebný koláčový graf zobrazujúci výsledky volieb. Je to vlastne infografika, ktorá znázorňuje, ako si jednotlivé politické skupiny rozdelia kreslá v zasadacej miestnosti Parlamentu.

Stemfie
Stemfies sme robili na Slovensku, keď sme sa za plentou vo volebnej miestnosti odfotili spoločne s volebným lístkom. Slovo stemmen znamená v holandčine voliť. A čo je selfie, to vám istotne nemusíme vysvetľovať. Hashtag #Stemfie sa stal v Holandsku doslova hitom a odtiaľ sa rozšíril do Belgicka aj iných krajín.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Predvolebné ticho
Týždne, dni alebo hodiny pred voľbami, počas ktorých nikto nesmie ovplyvňovať voličov. V Poľsku tento zákaz zašiel tento rok až tak ďaleko, že za jeho porušenie bol dokoca považovaný aj obyčajný „like“ na facebookovej stránke jedného kandidáta.

O kat

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices