Kyjev musí uhradiť dlhy za plyn, Moskva hrozí utiahnutím kohútika

plyn
PHOTO: Flickr.

KYJEV/MOSKVA – Rusko a Ukrajina sa opäť nedohodli na riešení sporu o dodávky plynu. Kyjev nesúhlasí s cenou, ktorú Moskva pred časom zvýšila. Rusko oznámilo, že Ukrajina má čas na uhradenie dlhu za plyn do utorka a pohrozilo zastavením dodávok, píše agentúra Reuters.

Moskva chce, aby Ukrajina splatila svoj dlh. Kyjev chce zľavu, ktorú Rusko zrušilo po zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča. Po neúspešnom osemhodinovom rokovaní sa ďalšia schôdzka bude konať v utorok večer alebo v stredu ráno.

„Naši ukrajinskí a ruskí partneri si musia poradiť so svojimi vládami a prezidentmi. Potom sa stretneme znovu,“ komentoval eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger.

Podľa víkendového prehlásenia hovorcu ruského ministerstva energeticky Moskva očakáva, že ukrajinská strana do utorka 10. júna vyrieši všetky otázky spojené s nahromadením dlhom, informovala agentúra Reuters.

Kameňom úrazu je cena, ktorú by mali Ukrajinci za plyn platiť:

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Negatívny dopad na úniu

Krajiny sa bijú o výške dlhu rovnako ako o cenu plynu. Rusko pohrozilo zastavením dodávok na Ukrajinu, čo by mohlo mať negatívny dopad na vývoz ruského plynu do Európskej únie.

Ukrajinská spoločnosť Naftogaz tvrdí, že k 1. aprílu činil dlho za predošlý rok a za prvé tri mesiace nového roka 2,2 miliardy dolárov. Ruský energetický gigant Gazprom udáva vyššiu čiastku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

zemny plyn

Ceny plynu v Európe klesli pre lepšie vyhliadky na dodávky

Veľkoobchodné ceny plynu v Európe vo štvrtok klesli. Prispeli k tomu signály o zmierňovaní rizík …

Consent choices