NATO cvičí v Pobaltí, Rusi varujú

vojaci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

MOSKVA/RIGA – Severoatlantická aliancia v pondelok v Pobaltí zahájila rozsiahle manévre s účasťou 4 700 vojakov z desiatich členských štátoch a asi s osemsto vozidlami. Malo by ísť o jedno z najväčších cvičení od ruskej anexie polostrova Krym a potrvá do 20. júna. Šéf ruskej diplomacie vzápätí varoval pred kontraproduktívnym rozširovaním NATO na východ.

„Umelé snahy aliancie NATO pokračovať v rozširovaní na východ, rovnako ako posilňovanie vojenskej infraštruktúry pri hraniciach s Ruskom, sú kontraproduktívne,“ vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojim fínskym kolegom.

Podľa Lavrova rozširovanie NATO odporuje záväzkom členských krajín aliancie voči Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a dohodám medzi alianciou a Ruskom.

Ochrana hraníc

Po marcovej anexii Krymu, ktorá vystrašila ruských susedov, aliancia posilnila svoje aktivity pri hraniciach s Ruskom, a to aj na území pobaltských republík.

Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré vstúpili do NATO pred desiatimi rokmi, sa obávajú rastúcej vojenskej sily Ruska. Spojené štáty vyslali do Pobaltia a Poľska šesťsto výsadkárov. Moskva tvrdí, že vyslanie dodatočných síl NATO do strednej a východnej Európy odporuje dohodám.

Washington naopak obviňuje Rusko, že sa snaží zmeniť architektúru európskej bezpečnosti, a tak spojenci musia dať najavo odhodlanie brániť každý kúsok územia členských krajín NATO.

Nenechajú to len tak

Toto však nezostane bez odpovede z ruskej strany. „Príjmeme všetky potrebné politické aj vojenské kroky, aby sme spoľahlivo zaistili našu bezpečnosť,“ vyhlásil námestník ministra zahraničných vecí Vladimir Titov.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Počínanie aliancie NATO podľa neho len zvyšuje napätie v už aj tak napätej situácii, a to by mohlo mať katastrofické následky.

Lavrov na návšteve Fínska skritizoval aj rozhodnutie Bruselu pozastaviť na území Bulharska výstavbu nového plynovodu South Stream, ktorý má cez Čierne more a Balkán priviesť ruský plyn do Európy, s výlukou Ukrajiny.

„Počuli sme, že rokovania o plynovode budú pozastavené, pokým Rusko neuzná vládu v Kyjeve. Považujete to za konštruktívne?“ spýtal sa Lavrov a obvinil Európsku komisiu, že podľahla chuti potrestať Rusko a pomstiť sa namiesto toho, aby sa riadila snahou zaistiť legitímne hospodárske záujmy členských štátov Európskej únie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices