Euro otestovalo hladinu 1,3500 EURUSD a odrazilo sa nahor

euro
PHOTO: Flickr.

Azda najzásadnejšou informáciou pondelkového obchodovania bolo zverejnenie odhadu inflácie v Nemecku za mesiac máj. Cenový rast v najväčšej ekonomike eurozóny v máji nečakane spomalil z aprílových 1,1 % na 0,6 % [podľa harmonizovanej európskej metodiky HICP], čo naznačilo ďalšie spomalenie inflácie aj v eurozóne ako celku. Spomalenie inflácie opätovne rozvírilo špekulácie o tom, že ECB vo štvrtok zasiahne a to pravdepodobne prostredníctvom celého balíka opatrení.

Euro na tieto správy reagovalo poklesom a počas dňa si pohoršilo z úrovne 1,3635 EURUSD až pod hladinu 1,3600 EURUSD, pod ktorou napokon obchodovanie aj uzavrelo. „Buy the rumour, sell the fact“, hovorieva sa medzi obchodníkmi. A také niečo platilo aj v úvode uplynulého týždňa na menovom páre EURUSD.

„V pondelok boli zverejnené spomínané inflačné čísla z Nemecka, ktoré poukázali na ďalšie spomalenie cenového rastu. To vzbudilo očakávania, že inflácia spomalila aj v eurozóne ako celku,“ hovorí Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. V pondelok tak obchodníci nakupovali dolár v očakávaní, že inflácia v eurozóne spomalí a

ECB bude musieť vo štvrtok konať. V utorok sa domnienky potvrdili [a tu prichádza druhá časť vety] a obchodníci zareagovali predajom dolárov a nákupom eura. Euro tak v utorok voči doláru zmazávalo pondelkové straty a polepšilo si z rannej úrovne 1,3600 EURUSD na popoludňajších 1,3648 EURUSD, čo je úroveň dlhodobého kĺzavého priemeru. Túto hladinu ale napokon spoločná mena neudržala a do záveru obchodovania mierne stratila na úroveň 1,3630 EURUSD, na ktorej deň uzavrela. V stredu spoločná mena eurozóny oslabila. V prvej časti obchodovania síce euro atakovalo úroveň svojho dlhodobého kĺzavého priemeru a testovalo hladinu 1,3640 EURUSD, no udržať ju nedokázalo ani napriek tomu, že dáta z amerického trhu práce v podobe zmeny zamestnanosti ADP skôr sklamali.

Do záveru obchodovania euro svoje dopoludňajšie zisky stratilo a deň uzavrelo na hladine 1,3600 EURUSD. Vo štvrtok prišlo dlhoočakávané rozhodnutie ECB o nastavení menovej politiky. Euro najskôr v reakcii na ohlásené opatrenia zareagovalo poklesom na nové 4 – mesačné minimum 1,3500 EURUSD. Keďže však ECB zatiaľ neprišla s kvantitatívnym uvoľňovaním v pravom zmysle slova, euro straty zmazalo. V závere obchodovania tak bolo euro napokon silnejšie ako na jeho začiatku. Spoločná mena eurozóny uzavrela deň na úrovni 1,3660 EURUSD, teda s polpercentným ziskom.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Piatok sa na trhu niesol v znamení doznievajúcich reakcií na štvrtkové zasadnutie ECB, ktoré prinieslo nielen zníženie úrokových sadzieb, ale aj náčrt nových neštandardných opatrení. Euro sa voči doláru obchodovalo v okolí hladiny 1,3650 EURUSD. Na trhu počas dopoludňajšej európskej seansy chýbali zásadnejšie makrosprávy a obchodovanie tak bolo skôr pokojné. Jediný výraznejší výkyv kurzu eura voči doláru prišiel po zverejnení dát z amerického trhu práce. Krátkodobé posilnenie však euro rýchlo zmazalo a na konci dňa i týždňa sa voči doláru obchodovalo na úrovni 1,3640 EURUSD.

Spomedzi mien nášho regiónu sa minulý týždeň darilo najmä poľskému zlotému, ktorý voči euru posilnil o 1,2 % na piatkovú zatváraciu úroveň 4,0960 EURPLN. Poľská mena je tak najsilnejšia od začiatku roka 2013 a na trhu sa objavujú šumy, že tamojšia centrálna banka by proti sile zlotého mohla intervenovať. Maďarský forint sa v piatok voči euru obchodoval na rovnakej úrovni ako v pondelok, t. j. 302,80 EURHUF a stabilná bola aj česká koruna, ktorej kurz sa držal v okolí úrovne 27,460 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices