Jean -Marie LE PEN
Jean -Marie LE PEN, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

V europarlamente vzniká pravicová frakcia

Jean -Marie LE PEN
Jean -Marie LE PEN, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

V Európskom parlamente vznikne nová frakcia. V stredu sa v Bruseli spojilo štyridsaťtri poslancov zo siedmich krajín únie. Sú medzi nimi pravicovo populistické a pravicovo extrémistické strany ako francúzsky Národný front Mariny Le Penovej, Slobodná strana Rakúska, poslanci z Talianska, Holandska, Belgicka, Litvy a Poľska.

V piatok sa zídu príslušníci siedmich pravicových strán, aby doriešili formality. Najväčšie zastúpenie vo frakcii bude mať Národný front s 24 poslancami, nasledovať ho bude talianska Liga Severu s piatimi, Slobodná strana Rakúska má štyroch poslancov rovnako ako holandská Strana za slobodu a poľská Nová pravica.

Po jednom poslancovi má v parlamente belgická strana Flámsky záujem a litovská Poriadok a spravodlivosť.

Otcovi zrušila kútik

Bývalý vodca francúzskeho Národného frontu a jej čestný predseda Jean-Marie Le Pen kritizuje štýl politiky svojej dcéry Marine. Podľa neho strana zapadá do komfortného politického mainstreamu. Le Pen je presvedčený, že ho jeho dcéra zradila.

Marine zrušila svojmu otcovi na straníckom webe videokútik, na ktorom pravidelne komentoval súčasné dianie. Stalo sa tak po tom, čo Le Pen v piatok pobúril verejnosť antisemitským výrokom.

Vo svojom poslednom vystúpení Le Pen kritizoval niekoľko umelcov, ktorí sa verejne stavajú proti Národnému frontu. Stranu označujú za krajne pravicovú a nebezpečnú.

Le Pen sa nezmení

Na adresu židovského speváka Patricka Bruela ostrieľaný politik poznamenal, že „nabudúce urobíme várku do pece“ a spokojne sa zasmial. Výrok vyvolal v krajine vlnu protestov. Le Penová sa od otcových slov verejne dištancovala.

„Dcéra mi vrazila nôž do chrbta. Vytvorila problém. Keby sa nevyjadrila, polemika by netrvala dlhšie než šesť hodín. Vo svojich 85 rokoch sa neplánujem zmeniť. Ak niekoho štvem, nech ma zabije. Samovraždu nespácham. Chcem vás upozorniť, že ak sa mi v blízkej budúcnosti stane nehoda, nebude to moja vôľa,“ citoval Le Pena web LesInrocsk v článku s titulom Medzi Le Penom a jeho dcérou je vyhlásená vojna.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Vylepšený kredit

Le Pen bol v minulosti niekoľkokrát odsúdený za šírenie rasovej nenávisti a za popieranie nacistických zločinov. Najznámejší je jeho výrok, ktorým plynové komory v nacistických táboroch bagatelizoval ako detaily histórie.

Europoslankyňa Le Penová sa od prevzatia vedenia strany v januári 2011 snaží zbaviť Národný front extrémistickej povesti, ktorú organizácia získala v dobách vládnutia jej otca. Stále sa ale nájdu odporcovia, ktorí sa s myšlienkami strany nestotožňujú.

Nová stratégia prispela k jej výsledku v prezidentských voľbách v roku 2012 a k víťazstvu v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu. Formácia v nich získala štvrtinu hlasov francúzskych voličov. Le Penová verí, že môže byť úspešná aj v prezidentských a parlamentných voľbách v roku 2017.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Macron chce naštvať nezaočkovaných. Chce v tom pokračovať „až do konca“

Prezident Emmanuel Macron sa v rozhovore pre noviny Le Parisien vyjadril, že naďalej plánuje vytvárať …

Consent choices