juncker
Jean Claude JUNCKER. PHOTO: © European Union 2014.

Junckera nechce britský premiér Cameron a ani holandský premiér Rutte

juncker
Jean Claude JUNCKER. PHOTO: © European Union 2014.

Správy z Európskej únie tento týždeň opäť zapĺňali najmä naťahovačky o to, kto bude novým prezidentom Komisie, alebo skôr o to, či ním bude Jean-Claude Juncker. Ten má kufre zbalené už od volieb, ale (ním) očakávaný hladký presun na vyhriatu stoličku de facto šéfa Únie sa mu skomplikoval vďaka odporu časti jeho frakcie, konkrétne britského premiéra Camerona a holandského premiéra Rutteho.

Politickou šachovou hrou okolo človeka, ktorého väčšina Slovenska ani nepozná, sme sa zaoberali v predchádzajúcich dvoch číslach Budiž Euro!, takže nateraz stačí. Dá sa však čakať, že to bude evergreen najbližších týždňov.

Udalosťou číslo jeden však minulý týždeň bol krok ECB. Tá na svojom minulotýždňovom zasadnutí znížila kľúčové úrokové miery, pričom úrok na depozity klesol až na zápornú hodnotu. S takým niečím majú krátku historickú skúsenosť prakticky len švédska a dánska centrálna banka. Tento krok sa do značnej miery očakával a okrem mediálneho humbuku a zápisu v knihách rekordov nepriniesol do ekonomickej reality žiadne revolučné efekty.

ECB sa pohrala s úverovými programami, ale žiaden ďalší zásadný krok neprišiel

ECB sa popri tom pohrala s úverovými programami, ale žiaden ďalší zásadný krok, konkrétne kvantitatívne uvoľňovanie, neprišiel. Šéf ECB ale na tlačovej konferencii prízvukoval: „Ešte sme neskončili!“ Reakcie na tento krok boli zmiešané a dali sa tušiť. Kým francúzsky prezident Hollande toto rozhodnutie privítal, nemecký šéf financií Wolfgang Schäuble bol podstatne zdržanlivejší. „Úroková miera nie je dlhodobým riešením.“

Šéf Európskej bankovej federácie Robert Priester k tomu povedal, že zníženie úrokovej sadzby nevnímajú ako efektívny nástroj na zvýšenie úverovania v ekonomike. Aj nemecké médiá sa chytili a prvé stránky obsadili články o hroziacej chudobe dôchodcov, ktorým sa nezhodnocujú úspory.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

Zástupca šéfa strany CDU Michael Fuchs označil zníženie úrokov za významne rizikový postup, no ekonomický výbor strany to považuje za dobrý krok. No aj tu je vidieť strategické myslenie. Vyzdvihli ho najmä ako pomoc exportom krajín juhu, dúfajúc, že tak klesne politický tlak na nemecké obchodné prebytky (ktoré podľa európskych politikov môžu za to, že južanský export nikto nekupuje). Aspoň Clemens Fuest z ekonomického inštitútu ZEW upozornil na riziko, o ktorom väčšina svorne mlčí – ultra nízke úrokové sadzby sú skvelým vyšliapnutím k vytvoreniu novej bubliny.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices