Toto je bilancia úspechov, za ktoré vďačíme Európskej únii. Súhlasíte s nimi?

uspechy
PHOTO: Ilustračné Flickr.

S nárastom euroskepticizmu niektorí spochybňujú samotný zmysel existencie Európskej únie. Uvedomujeme si však, čo by sa stalo a koľko by nás to stálo, keby sme nepokračovali s európskou integráciou? Mohli by sme byť napríklad bez elektriny alebo naďalej absolvovať otravné colné kontroly.

Ako povedal Robert Chuman, jeden z otcov EÚ: „Európu nepostavíme naraz ani pomocou jedného plánu, bude postavená cez konkrétne úspechy.“ Poďme si teda prejsť tie konkrétne úspechy, ktoré EÚ počas svojej existencie dosiahla.

Za jeden z najväčších môžeme považovať spoločný vnútorný trh. Ak by sme sa mali zastaviť tam, kde sme teraz, bez dokončenia jednotného trhu, prišli by sme každoročne o 500 miliárd eur, mohli by sme zažiť návrat hraníc, zdĺhavých colníc a rôznych daní.

Jednotný trh zahŕňa aj prekvitajúci online obchod. Čoraz viac ľudí nakupuje cez internet a vytvára tým aktivitu v hodnote 311 miliárd eur ročne. Straty v tomto odvetví by boli citeľné. Na druhej strane ale rastie aj počet sporov a v Európe nám stále chýba spoločný základ na ich riešenie.

Ako by vyzerala situácia s krízou? Bankový a finančný sektor je síce zodpovedný za našu zlú finančnú situáciu, ale mohlo by to byť oveľa horšie. Ak by nás nebolo 28, náš vplyv na európsky finančný svet by bol značne menší. Spolu dokážeme finančnému sektoru pristrihnúť krídla, teda lepšie ho regulovať a kontrolovať. Odhadom tak ušetríme až 100 miliárd eur ročne.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Stop EÚ by tiež mohlo znamenať výpadok prúdu v niektorých štátoch kvôli nedostatku infraštruktúry pre prenos elektriny či výrobnej kapacity. Mohlo by k tomu dôjsť dokonca v Bruseli, samotnom sídle inštitúcií EÚ. V tomto sektore dokážeme ušetriť 50 miliárd eur ročne.

Koľko a v ktorých sektoroch ešte dokážeme ušetriť? Viac sa dozviete v priloženom videu. 

 

O tib

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices