Mimoriadny vklad na účet neohrozí ani krach inštitúcie

peniaze
PHOTO: Flickr.

Predáte nehnuteľnosť a na účet sa vám pripíše čiastka prevyšujúca 100 tisíc eur. Podľa novej smernice Európskej únie bude tento objem peňazí zaistený pre prípad, že by inštitúcie v období uloženia peňazí skrachovali.

Cieľom novej smernice je upraviť situácie, kedy sa majiteľovi pripíše neobvykle vysoká čiastka na účet. Dochádza k tomu v prípade predaja nehnuteľnosti či v rámci dedičského konania. Finančné inšitúcie môžu v tomto období skrachovať a majiteľ tým pádom prichádza o svoj vklad.

Verejné orgány vylúčené

Mimoriadne vklady musia byť po novom chránené poistením vkladov minimálne tri a maximálne dvanásť mesiacov od pripísania na účet. Pre banky a stavebné sporiteľne bude jednou z najväčších zmien zavedenie rizikovo vážených príspevkov. Poplatky budú zohľadňovať mieru rizika. Čím bude vyššia kategória rizika u inšitúcie, tým vyšší bude príspevok do fondu.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

V rámci smernice budú zo systémov poistenia vkladov vylúčené verejné orgány. Smernica umožňuje využiť výnimku, ktorá poistenie vkladov zaručí obciam s ročným rozpočtom do 500 tisíc eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ: bezpečnosť pitnej vody zlepšia nové minimálne hygienické normy

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prijala nové minimálne hygienické normy pre materiály a …

Consent choices