Hviezdou uplynulého týždňa je zemný plyn. Pšenica prepadá

pšenica
PHOTO: Flickr.

• Pšenica obchodovaná na chicagskej burze zažíva najdlhšiu sériu prepadov za posledných 20 rokov.

• Zlato si polepšilo v dôsledku pokrývania krátkych pozícií.

• Hlavnou hviezdou komoditných trhov je zemný plyn, ktorého cena vzrástla o 3,6%.

Zatiaľ čo akciové trhy aj naďalej rastú, k čomu prispela najmä posledná vlna stimulačných opatrení vydaných centrálnou bankou a ďalšia optimistická správa o stave pracovného trhu v USA, reakcia komoditných trhov bola nevýrazná. Poľnohospodárskemu sektoru robili starosti optimistické predpovede, ktoré u mnohých komodít odhadujú vysokú produkciu.

Pozornosť priemyselných kovov bola upriamená na Čínu a na tamojšie finančné obchody, ktoré už predtým boli vystavené kritike. Energetický sektor sa držal svojho rozmedzia s výnimkou zemného plynu, ktorého cena vzrástla. Vzácne kovy sa dočkali mierneho postrčenia nahor. Zníženie úrokových sadzieb a následné holubičie oznámenia vydané Európskou centrálnou bankou totiž viedli k sťahovaniu krátkych pozícií.

Poľnohospodárske komodity majú za sebou už šiesty stratový týždeň v rade. Cena poľnohospodárskeho indexu DJ-UBS tak zo svojho prudkého rastu od februára do marca stratila viac ako polovicu. Stratu o 2,4 percenta, ku ktorej počas posledného týždňa došlo, mali na svedomí najmä káva Arabica a pšenica obchodovaná na chicagskej burze.

Cena Arabiky sa behom dvoch týždňov prepadla o takmer jednu štvrtinu a pšenica zažila najdlhšiu sériu prepadov za posledných 20 rokov, kedy z posledných 20 obchodných dní bolo 17 dní stratových. Dôsledkom toho bolo, že svetové ceny potravín sa v máji už druhý mesiac prepadali.

Cena spotrebného koša obsahujúceho 55 potravinových položiek klesla o 1,2 percenta. Tento pokles bol najmä dôsledkom klesajúcich cien mliečnych produktov. Zvyšujúca sa produkcia na Novom Zélande totiž viedla k poklesu cien z ich februárového maxima. Ako už bolo povedané, cena obilnín išla dole v dôsledku očakávaní zvýšenej celosvetovej produkcie. Cena cukru naopak vzrástla.

Priemyselným kovom došiel dych – vysoko kvalitná meď zaznamenala už druhý týždeň cenových prepadov v súvislosti s obnovenými obavami o silu čínskeho dopytu. Trhom s meďou otriasli jednak predpovede týkajúce sa miery produktivity, ktoré boli menej optimistické, než sa pôvodne odhadovalo, a jednak bližšie skúmanie toho, či sa kovy nevyužívajú na získavanie pôžičiek.

Čínske úrady začali vyšetrovanie prípadov, kde existuje podozrenie, že niekoľko spoločností používa tú istú meď a ďalšie priemyselné kovy skladované v meste Čching-tao ako kolaterál na zabezpečenie úverov. Toto by v konečnom dôsledku mohlo viesť k ďalším tvrdým opatreniam proti úverovým praktikám a k zvýšeniu ponuky kľúčových komodít, ako je meď. Je totiž možné, že by spoločnosti boli donútené predať komodity, ktoré by inak boli viazané vo finančných obchodoch.

Oficiálne údaje o stave zásob medi v Číne vykazujú za posledné dva mesiace prudký pokles. To vyvoláva obavy ohľadom nedostatku tohto kovu na trhu. Stav zásob, z ktorých je možné čerpať tovar a ktoré sú obchodované na šanghajskej komoditnej burze (Shaghai Futures Exchange), sa znížil na 92 ​​000 ton. Podľa neoficiálnych odhadov však v Číne môže byť až 700 000 ton medi. Kvôli finančným obchodom je totiž tento kov stále viac sťahovaný z trhu.

Cena pšenice obchodovanej na chicagskej burze je aj naďalej pod tlakom v súvislosti s pozitívnou predpoveďou tohtoročnej produkcie, ktorá by mala byť celosvetovo vysoká. Posledný mesiac tak bol svedkom 17procentného výpredaja, čo je najdlhšia séria prepadov za posledných 20 rokov.

Cenu tlačí nadol jednak to, že došlo k zmierneniu obáv z toho, že tento rok v lete dôjde k prerušeniu dodávok z oblasti Čierneho mora, a jednak ideálne pestovateľské podmienky v Európe aj v USA. Z rovnakých dôvodov boli hedgeové fondy donútené znížiť počet svojich čistých dlhých pozícií a poľnohospodári zaistiť svoju produkciu.

Jún býva zvyčajne značne volatilný mesiac, keďže cena novej úrody (futures s dodaním v decembri) veľmi citlivo reaguje na akékoľvek zmeny v predpovedi počasia. 13,5 percentný rast v roku 2012 a prudký pokles o 8 percent a 25,5 percenta v rokoch 2013 a 2011 sú toho dokladom.

Aktuálna cena 635 dolárov za bušel sa už dostala do výrazne prepredaného pásma. Momentum zostáva aj naďalej veľmi negatívne, napriek tomu môžeme niekedy počas budúceho týždňa zaznamenať obrat. Akékoľvek oživenie by však malo byť využité k novému predaju, iba ak by poveternostné vyhliadky prestali byť tak priaznivé.

Zemný plyn sa vyšplhal na štvortýždňové maximum – sezónne teplé počasie v USA by totiž mohlo zvýšiť dopyt a spomaliť navyšovanie zásob. Celkový stav amerických zásob je však stále o viac ako 40 percent nižšií, ako je päťročný priemer. Veľmi chladná zima totiž viedla k prudkému nárastu v spotrebe.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

To je aj vysvetlením toho, že aj keď posledných šesť týždňov zaznamenalo rekordnú produkciu a navyšovania zásob v podzemných skladoch, a to v nadpriemernej výške pre toto ročné obdobie, má cena zemného plynu aj naďalej dobrú podporu.

Cena futures v spotovom mesiaci sa ani po prudkom zimnom náraste nijako výrazne neodchýlila od hladiny 4,55 dolára za therm, čo predstavuje priemernú cenu od 25. februára. K tomu, aby sa zemnému plynu do konca októbra podarilo dosiahnuť relatívne bezpečnú hladinu 3,5 bilióna kubických stôp, treba, aby jeho cena zostala natoľko vysoká, že sa elektrárne rozhodnú prejsť z plynu na uhlie.

Súčasne je dôležité, aby počasie zostalo normálne či skôr chladnejšie, pretože sa tým zníži dopyt po elektrine nutnej k ochladzovaniu. Je možné, že v súvislosti s tým, ako budú v najbližších týždňoch stúpať teploty nad svoj sezónny priemer, bude stúpať aj cena. Mala by však naraziť na hranicu odporu v hodnote 4,85 dolárov za therm, čo predstavuje hornú hranicu rozpätia, v ktorom sa cena pohybovala od februára.

Cena americkej ropy WTI sa momentálne zasekla uprostred rozpätie vymedzeného hranicami 100 a 105 dolárov za barel. To viedlo k tomu, že sa po volatilných mesiacoch posúva späť k minimálnym hodnotám za niekoľko rokov. Americké zásoby sa znižujú v súvislosti so zvyšujúcim sa dopytom zo strany rafinérií.

Čísla však naznačujú, že časť tohto dopytu ide na exportné účely. Pokračujúce znižovanie zásob v Cushingu (dopravný uzol pre ropné futures obchodované v New Yorku) naďalej poskytuje väčšiu podporu americkej rope WTI v relatívnom porovnaní so severomorskou ropou Brent. Cenový rozdiel sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 6 až 7 dolárov za barel.

Ropa Brent získala istú mieru podpory z možného zvýšenia dopytu zo strany rafinérií v dôsledku rastúcich cien nafty a benzínu. Tým sa zvýšila marža, ktorá bola v poslednej dobe pod tlakom. Geopolitická situácia je aj naďalej stabilná. Zdá sa, že napätie v súvislosti s konfliktom v Rusku a na Ukrajine sa znižuje a takisto pretrváva nádej, že objem dodávok z Líbye začne konečne rásť, a to aj napriek veľmi neistej politickej situácii, ktorá v krajine panuje.

Zlato a striebro: Predtým, než Európska centrálna banka vo štvrtok oznámila očakávané zníženie úrokových sadzieb som predpovedal iba to, že tento krok určite posunie cenu zlata von z 10dolárového rozmedzia, v ktorom zotrvávala celý týždeň. K tomu po oznámení o nových sadzbách však nakoniec nedošlo. Známky života začal žltý kov javiť až potom, čo boli na tlačovej konferencii oznámené dodatočné opatrenia.

Zlatu sa, rovnako ako menovému páru EURUSD, podarilo prelomiť hornú hranicu, keďže krátke pozície boli pokryté. K ďalšiemu významnému rastu však už nedošlo. To vypovedá veľa o kríze dôvery, ktorou obidva vzácne kovy v súčasnej dobe prechádzajú.

V priebehu týždňa končiaceho 30. májom navýšili finanční manažéri počet svojich hrubých krátkych futures pozícií o 72 percent, čo bol najväčší týždenný skok za posledných šesť mesiacov. Potom, čo sa cena opäť prehupla cez 1248 dolárov za uncu, reagoval trh pokrývaním krátkych pozícií. Špekulatívne pozície stoja tiež za veľkým skokom u striebra, kde množstvo hrubých krátkych pozícií dosiahlo 30. mája svojho maxima.

Pokrývanie krátkych pozícií však nie je pre potenciálnych nakupujúcich dostatočným dôvodom, aby sa v tejto chvíli do obchodov nejako zapájali. Americké dáta sa síce aj naďalej zlepšujú a akciové trhy dosahujú ďalších závratných výšin, avšak možnosť, že by cena presiahla hranicu 1 272 dolárov za uncu je len obmedzená. K tomu by bolo potrebné, aby došlo k ďalšiemu prepadu výnosu dlhopisov a oslabeniu dolára.

Predtým, než sa striebro prepadlo na niekoľkoročné minimum v hodnote 18,22 dolárov za uncu, našlo opäť podporu. Na nej by v priebehu niekoľkých najbližších dní mohlo teoreticky stavať, a to najmä z dôvodu už spomínaných hrubých krátkych pozícií, ktorých množstvo sa v čase písania tohto článku už nepochybne znižuje.

Komentár pripravil Ole S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Európska únia chce v rámci znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2040 zakázať používanie všetkých …

Consent choices