Branislav Škripek
Branislav Škripek. PHOTO: archív OĽANO

Nový europoslanec Škripek: Sloboda prejavu, svedomia a vierovyznania sú politikou Únie potláčané

Branislav Škripek
Branislav Škripek. PHOTO: archív OĽANO

Branislav Škripek

Narodený: 30.08.1970 v Piešťanoch.

Povolanie: evanjelizátor a prekladateľ anglického jazyka.

Po májových voľbách jedným z trinástich europoslancov za Slovensko v EÚ.

 

Čo chcete ako kresťan presadiť v europarlamente?

– Európska civilizácia niekedy silne stála na kresťanských hodnotách. Za posledné desaťročia sa hlavne západná časť Európy odkláňa od kresťanských princípov a hľadá novú filozofiu pre tvorbu zákonov. Som presvedčený, že to nie je správne. Európski zákonodarcovia by sa mali navrátiť k židovsko-kresťanskému pochopeniu vzťahu medzi Bohom a človekom. Tu, vo východnej časti Európy sme zažili politické systémy, ktoré popierali existenciu Boha a šírili nový rebríček hodnôt.

„Preslávili“ ste sa kontroverzným návrhom zákona o nahote a jej zobrazovaní, aké máte konkrétne ciele?

– Toto určite nie je hlavná téma. Konkrétne sa chcem zamerať na ochranu života, ochranu ľudskej dôstojnosti, kam spadá aj táto téma, a ochranu manželstva muža a ženy. Ďalej slobodu vierovyznania, slobodu prejavu, slobodu svedomia, lebo mám pocit, že v poslednom čase sú aktívne európskou politikou a už aj zákonmi potláčané. Právo rodičov vychovávať svoje deti podľa svojho presvedčenia považujem za prioritu a je načase aby bio výskum a bio etika nepoškodzovali život nezvratným spôsobom. Taktiež dôležité je aj malé a rodinné podnikanie a zelené technológie. Na nový rozmer svojej práce sa veľmi teším.

Čakali ste, že zo štvrtého miesta skončíte napokon ako víťaz, možno ste vzali voličov Smeru…

– Podrobná a vytrvalá práca prináša svoje výsledky, ja som nebol dva roky zavretý v parlamente. Často som cestoval medzi ľudí a hovoril s nimi ešte ako občiansky aktivista, takže tí, čo ma volili, ma veľmi dobre poznajú. Nikde som svojich voličov nenalovil. Našich stretnutí boli desiatky. Namýšľať si však dopredu, že budem zvolený, je podľa mňa prejav pýchy. Na druhej strane som mal nádej, že ľudia ktorým sa moje pôsobenie na politickej a verejnej scéne páči, mi dajú mandát pre európsku politiku. Celé to však bolo dobrodružstvo viery.

Čo konkrétne ste pred vstupom do politiky robili? 

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

– Dlhé roky som pôsobil ako laický kazateľ. Záleží mi na tom aby ľudia pochopili, akým spôsobom sa dejú tie zvláštne veci medzi Bohom a človekom, lebo my sme zodpovední za kvalitu života na tejto Zemi. A je tu predsa niekto, kto stanovuje princípy dobra a zla a ak nemáme pochopenie zodpovednosti k niekomu, kto je nad nami, tak zničíme život a zničíme zem po ktorej kráčame…

V ktorej frakcii by ste chceli pôsobiť a o ktorý Výbor parlamentu máte záujem?

– Ešte pred voľbami som sa stal členom Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM = The European Christian Political Movement) a chcem pôsobiť vo frakcii ECR (Európski konzervatívci a reformisti). Je to politická frakcia, ktorá jasne vyjadruje svoje kresťanské postoje na rozdiel napr. od ľudovcov. Svoje ciele chcem presadzovať vo Výbore pre ľudské práva, alebo vo Výbore pre sociálne práva a rodinu a faktom je, keď človek poctivo pracuje, vie priniesť prospech do všetkého.

Mohli by ste nám predstaviť svoje súkromie, máte rodinu?

– Bývam na vidieku, som šťastne ženatý a mám troch synov. Rád čítam a zbieram staré listiny.

Podľa informácií z Vášho portálu máte aj iné ambície…kde sa vidíte po päťročnom pôsobení v europarlamente?

– Určite zostanem veľmi aktívny. Chcem pracovať na zmene zmýšľania a prístupu k správe vecí verejných. Chcel by som vidieť vyrásť novú generáciu ľudí a politikov, ktorí skutočne milujú slovenskú krajinu a chcú sa pre ňu obetovať vo verejnej službe.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Branislav Škripek.

O tkl

Odporúčame pozrieť

V Európskej únii sa budú zvyšovať tresty za nenávistné prejavy na internete

V Európskej únii sa budú zvyšovať tresty za nenávistné prejavy na internete. Dokonca sa budú …

Consent choices