Európske inštitúcie sú pre mnohých španielska dedina. Tento prehľad vám pomôže

Budova Parlamentu v Štrasburgu.
Budova Parlamentu v Štrasburgu. PHOTO: Flickr.

Európska únia má dokopy až 29 rôznych inštitúcií a orgánov. Hlavné sú 4 veľké inštitúcie: Parlament, Rada Európy spolu s Európskou radou a Komisia. Pozrime sa bližšie, čo má ktorá inštitúcia na starosti.

EURÓPSKY PARLAMENT

Parlament zastupuje 500 miliónov európskych občanov, ktorí priamo volia jeho poslancov – je jediným voleným orgánom EÚ. V májových voľbách 2014 si Európania zvolili 751 poslancov. Počet kresiel sa jednotlivým krajinám prideľuje podľa veľkosti ich populácie. Parlament má hlavné sídlo v Štrasburgu, poslanci však zasadajú aj v Bruseli. Rozhodujú o zákonoch a rozpočte EÚ.

RADA EÚ (RADA MINISTROV) a EURÓPSKA RADA

Radu EÚ a Európsku radu považujú mnohí za jeden a ten istý orgán. Nie je však tomu tak, pretože ide o dve rozdielne inštitúcie, aj keď majú spoločné sídlo. Rada EÚ sídli v Bruseli a schádzajú sa tu ministri 28 členských štátov EÚ. Všetky zákony EÚ a rozpočet musia prejsť aj touto inštitúciou. Budova Rady je obzvlášť významná, pretože je aj sídlom Európskej rady. Tá sa nazýva aj summit a je najvyšším politickým orgánom EÚ. Hlavy štátov a vlád tu stanovujú všeobecné politické smerovanie Únie.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

EURÓPSKA KOMISIA

Prehliadka inštitúciami EÚ sa končí v Komisii, v ktorej pracujú komisári pre jednotlivé rezorty. Sídli tiež v Bruseli, je výkonným orgánom EÚ a strážkyňou zmlúv, na ktorých dodržiavanie dohliada. Predkladá návrhy zákonov EÚ a vykonáva prijaté návrhy. Jednotlivé orgány EÚ od nej dostávajú podnety na svoju prácu.

Okrem týchto hlavných inštitúcii má EÚ aj ďalšie dôležité inštitúcie, napríklad Európsky súdny dvor, Európsku investičnú banku alebo Dvor audítorov. Všetky sídlia v Luxemburgu.

Všetko stručne vysvetľuje priložené video:

O tib

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices