Gazprom obmedzuje dodávky plynu, Kyjev nezaplatil

plyn
PHOTO: Flickr.

Ukrajine o ôsmej hodine ráno vypršalo ultimátum, do kedy mala splatiť časť dlhu za odber ruského plynu. Jeho výška dosaduje necelé dve miliardy dolárov. Krajine akútne hrozí obmedzenie dodávok plynu, čo by mohlo narušiť transfer strategickej suroviny do Európy, píše agentúra Reuters.

Opakované rusko-ukrajinské rokovania o cene plynu pre Kyjev v noci z nedele na pondelok skončili bez výsledku.

Gazprom požiadal, aby Kyjev do dnešného rána splatil časť svojho dlhu – konkrétne 1,95 miliárd dolárov. Ak to neurobí, bude z Ruska Ukrajina dostávať iba toľko plynu, koľko vopred zaplatí. Môže to viesť až k prerušenia dodávok do Európy.

Moskva ponúkla novú cenu 385 dolárov za tisíc metrov kubických. Kyjev žiada väčšiu zľavu.

Bez výsledku

Žiadna zo strán zatiaľ neustúpila. Hroziacu energetickú tieseň paralyzovanej Ukrajiny neodvrátilo ani rokovanie v noci z nedele na pondelok, informovala agentúra Reuters.

Schôdzka prebiehala za účasti šéfa ruského Gazpromu Alexeja Millera, ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ukrajinského ministra energeticky Jurija Prodana a eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera. Stretnutie skončilo bez hmatateľného výsledku.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Možná dohoda?

Podľa Európskej únie bola Ukrajina počas rokovania ochotná pristúpiť na kompromis. Rusko zo svojich požiadaviek neustúpilo. Oettinger prišiel do Kyjeva s návrhom, podľa ktorého by Ukrajina zaplatila jednu miliardu dolárov a zvyšok dlhu v šiestich splátkach do konca roka.

Kyjev mal zaplatiť za tisíc metrov kubických v zime 385 dolárov a v lete 300 dolárov. Moskva takýto návrh odmietla s tým, že trvá na zaplatení dvoch miliárd dolárov a počíta s cenou plynu 385 dolárov. Európska komisia je presvedčená, že dohoda je ešte možná.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices