Rebeli obsadili centrálnu banku v Donecku

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ozbrojení separatisti obsadili budovu centrálnej banky v Donecku, bašte východoukrajinského regiónu. Podľa ozbrojencov, ktorí budovu strážia, sa na mieste konajú rokovania, ktoré majú zladiť činnosť banky, daňovej správy a oblastnej pokladne pod dozorom samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

„Nechceme platiť dane Kyjevu, peniaze si chceme nechať pre seba,“ povedal jeden z ozbrojencov, ktorý sa predstavil ako Oleksander Matjušin. Podľa neho polícia nebránila v obsadzovaní budovy, dokonca mala separatistom pomáhať.

Donecká radnica vyzvala obyvateľov miliónového mesta, aby sa vyhli štvrti, kde stojí centrálna banka. „Doprava je zablokovaná,“ uviedol tamojší starosta.

V Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny operujú proruskí separatisti od marca. V apríli proti nim zahájila ukrajinská armáda ofenzívu. Boje si vyžiadali viac než 300 mŕtvych.

Prezident sľúbil odvetu

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Na Ukrajine bol v nedeľu vyhlásený štátny smútok za obete sobotného zostrelenia armádneho lietadla na luhanskom letisku. Tragédia si vyžiadala 49 obetí.

Prezident Petro Porošenko pohrozil útočníkom tvrdou odvetou, podľa niektorých ukrajinských médií v kyjevskom parlamente silnejú volania po vyhlásení výnimočného stavu vo východných regiónoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices