S dobrou myšlienkou sa uspieť dá! Projekt Wheels should be rolling priniesol domov viac, než len bicykle…

OMG_1028Pred pár týždňami sa skupina 7 mladých ľudí vydala na cestu v dodávke, aby v Dánsku, Holandsku a Belgicku pozbierali staré bicykle. Tie mali slúžiť na založenie chránenej dielne v Brne. Podarilo sa im splniť cieľ? Pýtali sme sa iniciátora projektu Petra Hudečka.

O čom je váš projekt a s akým cieľom vznikol?

– Projekt Wheels should be rolling vznikol z jednoduchej myšlienky zohnať staré bicykle, ktoré v bicyklovej dielni opravíme a vyrobíme z nich nové.

Všetci dobre vieme, že v Holandsku, Dánsku a Belgicku je veľa krásnych bicyklov, o ktoré by u nás bol určite záujem. Preto sme sa rozhodli vydať sa na cestu a nejaké bicykle pozbierať.

Neskôr sme si začali uvedomovať širšie súvislosti a možnosti tejto myšlienky. Všimli sme si, že bicykle akosi dobre fungujú s rôznymi sociálnymi programami a aktivitami v prospech komunity, v prospech ľudí. Fungujú pri riešení nezamestnanosti, či inaktivity mladých. Základnou motiváciou teda bolo urobiť niečo pre svoje okolie, niečo proti pasivite.

V projekte sa spomína aj pomoc hendikepovaným. Môžete nám to objasniť?

– Myšlienka spojiť tento projekt s pomocou hendikepovaným vznikla v podstate vďaka tomu, že sme zháňali priestory, kde by dielňa mohla vzniknúť.

Zhodou okolností sme sa dopočuli, že v brnenskom centre pre hendikepovanú mládež sú voľné priestory a aj potreba integrácie hendikepovaných do spoločnosti. Mohli by sa teda podieľať na opravovaní bicyklov v dielni.

Tieto dve veci do seba krásne zapadli. Začalo to naberať úplne nový rozmer. Ukázalo sa, že takouto jednoduchou vecou môžeme veľa ľuďom pomôcť. Či už hendikepovaným, alebo zdravým mladým ľuďom, ktorí sú však tiež svojím spôsobom postihnutí. Postihnutí dobou a možnosťami, ktoré dnes majú, resp. nemajú.

Pozbierať staré bicykle je jednoduchá myšlienka, no nie je jednoduché si to predstaviť. Ako ste bicykle zháňali?

– Ani my sme si to na začiatku nevedeli tak celkom predstaviť. Ja som všetkým vravel, že to je ľahké, že to nebude problém. Samozrejme tomu nikto neveril a všetci sa pýtali: „Máš povolenia?“ a podobne.

Ukázalo sa, že som nebol tak ďaleko od pravdy. V skutočnosti stačilo vyraziť a spýtať sa na správnych miestach, či nemajú pre nás bicykle. Tomu však predchádzalo starostlivé vypracovanie projektu, myšlienky. Človek keď len tak príde a spýta sa, či mu nedajú bicykle, tak to nefunguje. Ale keď tak ako my mesiac pracujete na rozvíjaní myšlienky, a potom idete s ňou a za ňou si stojíte a veríte jej, tak to na ľudí vplýva. Potom už reagujú inak.

Kde ste bicykle získali?

– Najmä v Belgicku, čo bola naša prvá, v podstate neplánovaná zastávka. V mestečku Leuven sme sa dostali k skvelému človeku, riaditeľovi bicyklovej dielne Velo Josovi. Začínal pred 20 rokmi prakticky s tou istou myšlienkou, ako je tá naša. Teraz zásobujú bicyklami jedno stredne veľké študentské mesto. Okrem toho pomáhajú zamestnať ťažko zamestnateľné vrstvy spoločnosti, ako sú imigranti, dlhodobo nezamestnaní a podobne.

Keď Jos počul o našej myšlienke, bolo mu to sympatické a bol veľmi ochotný nám pomôcť. A veľmi nám pomohol. Sám od seba nám vystavil oficiálne povolenie, aby sme nemali problémy s políciou a dal nám neoceniteľné kontakty na ďalšie dve dielne, ktoré sme nasledujúci deň navštívili.

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

Čo okrem bicyklov ste si z dielní odniesli?

– Najmä know-how a väčší rozhľad. Pretože my sme si trošku namýšľali, že robíme niečo nové. Že prichádzame s inovátorskou myšlienkou, ale v skutočnosti sme hneď v prvej belgickej dielni objavili, že v západnej Európe tento nápad vznikol a realizoval sa už pred 20 rokmi. A podozrivo dobre funguje v spojení s rôznymi sociálnymi projektami.

Získali sme tiež skvelý materiál pre náš film, ktorý vyjde na jeseň tohto roku.

Čím to podľa teba je, že sme tak „pozadu“?

– Mnohí si to vysvetľujú tým, že Holandsko, Belgicko a Dánsko sú ploché krajiny. Je to pekná výhovorka. Ja si nemyslím, že to je o plochosti terénu, ale o plochosti našej kultúry a o našom prístupe k verejným priestorom a spoločným veciam.

Na čom pracujete teraz?

– V súčasnosti pracujeme na založení neziskovej organizácie, ktorá by sa venovala využívaniu spoločných priestorov v prospech komunít, v prospech ľudí. Vďaka neziskovej organizácii budeme môcť transparentne čerpať fondy, lebo ako súkromné osoby nemôžeme ani žiadať o grant, ako sme sa poučili.

Ďalšou úlohou je nájsť spôsoby, ako doviezť do Čiech a na Slovensko podstatne viac bicyklov. Dôležité je, že touto našou priekopníckou akciou sme získali nové kontakty. Pomocou sponzorov zabezpečíme kamiónovú dopravu bicyklov.

Ako ste získavali finančnú podporu doteraz?

– Riešili sme to z vlastných vreciek a hlavne podporou ľudí z nášho okolia. Vďaka zverejneniu myšlienky prostredníctvom sociálnych sietí a crowdfundingovej stránke Indiegogo nám ľudia boli ochotní poslať svoje peniaze. To je pre mňa skutočným dôkazom toho, že robíme niečo, na čom záleží aj ostatným ľuďom.

Ako vás ľudia môžu teraz podporiť?

– V prvom rade ešte stále nie je ukončená zbierka na Indiegogo, každý môže poslať svojich pár eur. Pomôže nám tak nahradiť manko, v ktorom po ceste ešte stále samozrejme sme, pretože sme vyrazili skôr, než sme vyzbierali plnú sumu.

Čo sa týka dlhodobej podpory, ľudia nás môžu kontaktovať cez našu stránku alebo e-mail wheelsshouldberolling@gmail.com a určite sa môžeme dohodnúť na obojstranne výhodných podmienkach spolupráce a na vzájomnej propagácii.

Chcel by si ešte niečo dodať?

– Týmto projektom sme sa snažili poukázať aj na to, že to, čo ľudia bežne považujú za neprekonateľné prekážky – nedostatok financií, legálne a byrokratické opletačky, v skutočnosti nebránia uskutočneniu našich predstáv. Niekedy je dobrý nápad a veľa snahy dosť na to, aby sa naše predstavy stali skutočnosťou. Najväčšou prekážkou býva v konečnom dôsledku iba nedostatok dôvery vo vlastné sny.

Linky:

Facebook  

Indiegogo 

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal autor projektu Wheels should be rolling Peter Hudeček.

O ram

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Ak vieme akýkoľvek obal opätovne zrecyklovať, musíme to aj dôsledne robiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices