Vymeňte auto za bicykel! Komisia finančne podporí akcie na udržateľnejšiu dopravu

bicykle
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia dnes oznámila 19 akcií, ktoré získajú finančné prostriedky v rámci kampane za udržateľnú mestskú mobilitu  „Zvoľ si správnu kombináciu“ (Do the Right Mix). Vybrané akcie propagujúce ekologickejšie a udržateľnejšie spôsoby dopravy po meste, ako sú napríklad dizajnérske súťaže či informačné aktivity, získajú podporu až do výšky 7 000 EUR.

„Touto kampaňou Európa ukázala, aká neuveriteľne inovatívna dokáže byť pri budovaní kultúry udržateľnej mestskej mobility“, uviedol v tejto súvislosti podpredseda Európskej komisie Siim Kallas, komisár pre dopravu. „Všetky tieto rozmanité aktivity dokazujú, že trvalo udržateľná doprava môže byť dostupná pre každého. Dúfame, že vďaka tomuto financovaniu bude možné pokračovať v tejto vynikajúcej práci na miestnej úrovni aj naďalej.“

Účelom tohtoročných aktivít je inšpirovať verejnosť k tomu, aby prehodnotila svoje správanie pri výbere dopravných možností, a to s použitím mobilných aplikácií a sociálnych médií. Napríklad v holandskom regióne Arnhem-Nijmegen vytvorili mobilnú aplikáciu inšpirovanú pretekmi Tour de France. Jej cieľom je dosiahnuť maximálnu možnú mieru používania bicyklov a predchádzať dopravným zápcham. Cena pre víťaza je výlet do Paríža.

Región hlavného mesta Luxemburg vyzval používateľov verejnej dopravy, aby sa odfotili so symbolmi rôznych druhov dopravy, ktoré používajú, potom tieto fotografie zverejnili na Facebooku. Autor fotografie s najvyšším počtom hlasov vyhrá lístky na verejnú dopravu a získa stolovú hru.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

V poľskej Gdynii majú mladí návrhári a architekti v rámci súťaže „Parkovacia (r)evolúcia“ pretvoriť vybrané parkoviská na čo najpríťažlivejšie a estetickejšie priestory pri dodržaní stanoveného rozpočtu.

Trojročná kampaň „Zvoľ si správnu kombináciu“, ktorá sa v tomto roku končí, zaznamenala viac než 605 akcií na podporu udržateľnej mestskej mobility na miestnej, regionálnej a vnútroštátnej úrovni. Akcie sú uvedené na webovej stránke www.dotherightmix.eu. Cieľom je inšpirovať ľudí k tomu, aby pri vybavovaní svojich každodenných záležitostí vymenili autá za udržateľnejšie spôsoby dopravy.

Akcie na propagáciu udržateľnejších spôsobov dopravy, ktoré môžu pochádzať z 28 členských štátov EÚ, ako aj Nórska, Islandu a Lichtenštajnska, sa nachádzajú v sekcii Mobility Map uvedenej webovej stránky, čím sa zabezpečí väčšia viditeľnosť účastníkov kampane a ich aktivitám.

V rámci tejto poslednej výzvy na financovanie bolo doručených 66 žiadostí z 23 oprávnených krajín, čím sa v porovnaní s minulým rokom (18 krajín) rozsah kampane zvýšil.

O ram

Odporúčame pozrieť

emisie

Väčšina osobných áut v EÚ vypúšťa emisie tak ako pred 12 rokmi

Väčšina osobných automobilov v Európskej únii (EÚ) stále vypúšťa rovnaké množstvo oxidu uhličitého (CO2) ako …

Consent choices